Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Река отнесе Владая.10 къщи плуват в езеро, свещеници грабнаха лопати, за да спират стихията
22 Май 2007


Драма, сравнима с наводненията през 2005 г., преживява Владая, а краят й не се вижда. Огромна река тече право през дворовете на къщите. Водата се блъска в стените и подкопава основите. Повече от 10 къщи плуват в езеро, дълбоко над половин метър.
Драмата започна в неделя около 12 ч, когато Владайската река е избила коритото си и си е проправила нов път през къщите. Причината е, че намиращият се малко по-надолу мост е прекалено нисък и при него се е образувала тапа. В неделя вечерта и през цялата нощ водата преливаше над моста и имаше опасност той да рухне. В ранния следобед вчера обаче нивото се понижи и реката вече минава под моста.
Спасителите обаче са безсилни да помогнат на хората в наводнените къщи. Повече от 20 войници от поделението в Горна баня, десетки спасители на Гражданска защита, много пясък и техника бяха струпани до реката. До пробива обаче няма начин да се достигне. Реката трябва да се оттече, за да може да се гради временна дига.
Елате най-после, докарайте и на нас пясък, крещеше на спасителите Милка Маркова. Нейната къща е сред най-засегнатите, защото има 4 врати и водата подлива под тях. Там обаче дига не може да се направи, защото течението я отнася.
Сложиха две помпи, цяла нощ отводняваха, но файда никаква. Водата се качи още повече, разказа възрастният Стефан Трайков. В неговата къща водата е стигнала до тавана на мазетата и е заляла 40 сантиметра от първия етаж. Той както и всички жители на ул. "Китен" бе обул гумени рибарски ботуши. На места обаче водата стигаше над тях.
Нито един човек от махалата не е гласувал на изборите в неделя. Само ни е до избори, изсмя се Христина. Младото момиче живее в къщата, през която преминава най-силното течение. Тя бе претръпнала от първоначалния шок. Нахлузила рибарски ботуши се разхождаше из локвите и се опитваше да види историята откъм веселата й страна.
Тонове вода се изляха и потопиха столичния квартал "Сухата река". С лопати и кирки жителите на квартала се бореха с потоците вода, които заплашват да залеят къщите и дворовете им. Отварях шахти и трупах чували заедно с момчетата от Гражданска защита, свива рамене бай Тодор. Цял живот живея тук, но такова чудо не е било, разказва мъжът. Вчера положението с преливащата река беше овладяно. В нощта на евровота и при нас беше апокалипсис, не само при партиите, шегуват се хората.
Дворовете на къщите са потънали в кал, мръсотия и наноси. Как ще изчистим, тюхкаха се пострадалите столичани и носеха маркучи, за да измият дворовете си. Слава богу, няма наводнени мазета или приземни етажи след преливането на Сухата река, каза Петя Петрова. Тук рядко отглеждаме зеленчукови градини, а още по-рядко животни, затова нямаме такива загуби, каза още жената. Това, което ни спаси, е, че отваряхме сами шахтите, но дори и така - водата едва смогваше да се оттича, обясняват хората.
Днес те се бяха събрали до опасно преливащата река и наблюдаваха работниците от столичната фирма за чистота ВОЛФ. Циганите пълнеха чували с пясък и ги трупаха по брега на Сухата река. Ние сме като холандци, правим диги, шегуваха се работниците.
Малко по-добро е положението в "Слатина". Там няма сериозно наводнени части, но в неделя за малко не загинаха майка и дете. Причина за инцидента е паднала опорна стена до блок в квартала. Това стана именно от поройните дъждове, които от няколко дни заливат София. Стената падна върху нашия "Форд", от който преди минути бях излязла заедно с малкия ми син, разказва Жулиета Тодорова. От колата не е останало нищо. Вчера полиция беше обградила мястото и чакаха кранове, които да разчистят терена.
С водната стихия вчера се бореха и край манастира "Св. Мина" в кв. "Бенковски". Срещу природата не можем да имаме шанс, вдигаха рамене вчера божиите служители. Нищо от манастира не е пострадало сериозно, няма наводнени части, каза отец Любен Коларски. Въпреки това отчетата обуха гумени ботуши, хванаха кирките и работиха заедно с Гражданска защита, за да овладеят приближаващата стихия.

Теодора Йолчева
Владимир Йончев

Прочитания: 1480 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари