Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
РУСОФИЛИТЕ В АРДИНО ДАРИХА ФРЕНСКИ ГРАВЮРИ
15 Март 2013

По повод 135-годишнината от Руско-турската освободителна война общинският председател и член на Националния съвет на Национално движение Русофили в Ардино Димитрина Александрова подари на учениците от СОУ „Васил Левски” уникални гравюри от френски автори. В тях са запечатани важни моменти от историческото събитие.
По време на срещата в часа по история Димитрина Александрова разказа пред десетокласниците,че картините са част от личната колекция на българин, живеещ в чужбина.Той ги е предоставил на евродепутата Ивайло Калфин и е пожелал да остане в анонимност. „ Надявам се тези художествени творби да обогатят фонда на вашето училище и вие да имате възможността да разширите и обогатите познанията си с тях за Руско-турската освободителна война”, сподели Димитрина Александрова.
Директорът на СОУ „Васил Левски” Аника Петрова изказа благодарност към координатора на Национално движение Русофили и на евродепутата Ивайло Калфин за предоставените гравюри.Тя добави, че тези картини ще бъдат от полза за учениците и ще подпомогнат дейността на учителите.
Тези забравени гравюри от френски автори са създадени по снимки на кореспонденти и пратеници на медиите от онова време, когато фотографията е била вече позната, но не е имало възможност да се печатат. Снимките са превръщани в гравюри от творци, умеещи да пресъздават този художествен жанр в изобразителното изкуство. Публикувани са във френското издание L Univers illustre и са свързани с Руско-турската освободителна война. Сред гравюрите има творба на френския журналист Жорж Хардуен, който е и участник в руската армия и автор на книгата „През България”. Друг автор на картина е Александър Фердинандус, който е илюстратор на произведения на френския писател Александър Дюма.

Прочитания: 575 пъти

 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари