Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Кметът Ресми Мурад: ПОВЕЧЕ ОТ 500 ДУШИ СА ОЧАКВАНИТЕ ГОСТИ НА ЧЕТВЪРТАТА ЗЕМЛЯЧЕСКА СРЕЩА В АРДИНО
19 Юни 2013


Повече от 500 ардинци, половината от които изсленици зад граница са очакваните гости на четвъртата земляческа среща на ардинци в родопската община, заяви кметът на Ардино Ресми Мурад. Той подчерта, че тази година сред поканените гости са и проспериращи бизнесмени с идеята да бъдат проведени разговори за трайни инвестиции в региона. Срещата тази година ще се проведе на 5 юли от 18,00 часа в комплекс „Планински изглед” в село Ябълковец - местността „Белите Брези”

Въпросите зададе: Валентина СТОЕВА

- Господин Мурад, как протича подготовката за четвъртата земляческа среща на Ардинци?
- Надявам се, че тази земляческа среща ще бъде по-добре организирана от предишните. Тя се превърна в традиция. Четвърта е, но когато едно мероприятие се повтори три пъти казваме, че е традиционно. Инициативата за земляческите срещи възникна от нашите изселници в Бурса и по идея на кмета на побратимената община Нилюфер - Мустафа Бозбей започнахме да провеждаме в Ардино и наистина се получава добре. Провеждаме я в комплекс „Планински изглед” в Ябълковец, местността „Белите Брези”, където очаквам да се съберат над 500 души. Най-вероятно половината ще бъдат ардинци от чужбина, изселили се от родния край. Поканили сме да пеят Ажда и Мустафа Чаушеви, предпочитани изпълнители от нашите изселници. Те са с богат репертоар. Ще разнообразим програмата и с групите от нашите читалища. Мисля, че всички ще останат доволни, дано времето да е с нас и да не повлияе на събитието на открито. Мисля, че всички ще останат с добри спомени от четвъртата земляческа среща.
- От къде очаквате гости и има ли специално разпратени покани?
- Очаквам гости от всякъде. Разпратил съм покани до кметовете на побратимените общини, до народните представители от област Кърджали, до ръководството на ДПС. Изпратил съм покани до всички видни ардински бизнесмени, успели да развиват своята дейност извън България. Ако не те лично, очаквам да дойдат техни представители. Тази година с това да бъде по-различна четвъртата среща.
- Очаквате ли конкретни неща от бизнесмените,които ще присъстват, т.е. разговори с тях за инвестиции и поемане на ангажименти?
- Разбира се. Това е идеята за специалните покани към бизнеса. Когато дойдат в Ардино имам готовност да предложа конкретни места за развиване на тяхна дейност. В момента в Ардино тече подготовка на подробния устройствен план за индустриална зона. Тя е свързана със срещите ни с бизнесмените. Надявам се те също да откликнат положително на тази моя покана. Готов съм да споделя отговорността за техния просперитет. За да не бъда разбран погрешно ще кажа, че съм кмет, не съм бизнесмен, но от такава увереност бизнеса има нужда. Да съдействам административно и нормативно за разкриване на тяхната дейност на територията на общината. Готов съм да споделям тази отговорност и да им съдействам.
- Към кои сектори сте се насочил?
- Вероятно ще говорим за секторите, в които те развиват своята дейност. Една част са специализирани в тежкото машиностроене. Тук могат да се направят съпътстващо или подпомагащо основната дейност производство. Друга част се занимават с производство на мебели, за което в Ардино отново може да се направи подпомагащо дейността производство. Но това е въпрос на конкретни разговори и вероятно ще бъде следствие на анализ на ситуацията в общината от страна на бизнеса.
- Водени ли са предишни разговори и правени ли са до сега инвестиции от ардински бизнесмени зад граница?
- Срещите никога не са прекъсвали, но това, което до сега е направено е в производството на облекло, а то не е много трайно производство. Моята идея е тук да има трайно инвестиране, със сгради и машини, обвързващи инвеститорите с нашия роден край.

Прочитания: 601 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари