Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Фермери искат пасищата под наем за повече от една година
05 Юли 2007

Досега тази област се подценяваше, но ще става все по-важна, защото за много родопчани животновъдството вече е основен поминък.
Като вредни видове за ливадите и пасищата доц.Янчева посочи дивия ечемик и орловата папрат. Тя е една от най-опасните, трудно се води борбата с нея. Пелинът пък вгорчава млякото. От храстите най-вредни са драката и хвойната. Отровни са есенният минзухар, лопен, чемериката и кипарисовата млечка.
Общинските ливади и пасища да се отдават под наем за повече от една година, предложиха фермери на семинар в Ардино. Само така ще се полагат грижи за тяхното подобряване. Никой няма да инвестира като знае, че на следващата година могат да бъдат предоставени на някой друг.
Според лектора доц. д-р Христина Янчева от Аграрния университет в Пловдив създаването на тревни смески е по-скъпо, отколкото подобряването на пасищата и ливадите.

Стопаните трябва да водят борба с плевелите, да торят с азотни, фосфорни и калиеви торове и с оборска тор. За подсяване на ливадите и пасищата се препоръчват пасищен райграс, бяла детелина, звездан и еспарзета. В Родопите най-подходящи за паша са тревните смески от червена власатка, ливадна метлица и бяла детелина, звездан. За сено е добра тревната смеска от безосилеста овсига, ежова главица и еспарзета.
Животновъдите трябва да спазват определен режим при използването на ливадите и пасищата. Разделят се на парцели, като се редува пашуване на крави и овце. Коситбата се извършва при изкласяването до началото на цъфтежа на житните треви и в началото на цъфтежа на бобовите.
Най-добрата детелина за пасищата е бялата. Червената е за по-влажни места и става повече за сено.
Научихме неща, за които досега не бяхме чували, коментираха фермери на семинара. Форумът в Ардино бе организиран от Областната служба за съвети в земеделието, Проект “Насърчаване на земеделските и горски структури в Родопите” и от общината

Валери Ковачев

Прочитания: 1285 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари