Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
МЕВЛИД В ГОРНО ПРАХОВО ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ
11 Август 2013

  [Още снимки]

Около 500 души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, от Турция, Белгия, Холандия, Испания, Португалия участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет край чешмата в местността „Насуфлар съртъ”.
Събитието беше чисто религиозно – с четене на айети от Корана. Тук преди 101 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Началото на религиозния обред датира от 1996 г., а идеята е била по инициатива на покойния председател на местното джамийско настоятелство Ниязи Емин и бившия кмет на Горно Прахово Мюмюн Емин (Рейс).
Кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на общинския съвет Сезгин Байрям също уважиха религиозното събитие. Организатори бяха Сдружението за културно подпомагане и сътрудничество „Тосчалълар“ (Горно Праховци) в Турция и местното джамийско настоятелство.
Майстор-готвачът Сабри Мехмед приготви 20 казана пилаф. Това, което остана, раздадоха на хората за вкъщи. „За месото разходите бяха поети от Кадир Аппаз от Одрин, а оризът е осигурен от Алененвер Ресми от Измир. Бизнесмените Метин Мурад от белгийския град Антверпен и Кадир Аптикадир от Кърджали дариха айряна. Рамис Касим от Горно Прахово бе закупил хляб”, уточни кметът на Горно Прахово Ибрям Мурад. Той изказва искрените си благодарности към транспортна фирма „Картал”, който е превозил възрастните жители от региона до самата местност.
На всички присъстващи бяха раздадени специални шапки и химикали, дарени от Сдружението за културно подпомагане и сътрудничество „Тосчалълар“ (Горно Праховци) от Истанбул.
Председателят на Сдружението в Истанбул Айнур Гюлер заяви, че целта на това мероприятие е хората от региона да се сближават, да си споделят своите радости и тревоги и тази инициатива да се предаде от поколение на поколение”, заяви той.
54 – годишната Рефие Якуб от Бурса се е изселила през 1969 г. от Млечино. „За първи път идвам. Много хубава традиция. Хората са се върнали на своята същност”, сподели тя.

Прочитания: 701 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари