Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Традиционните плашилки и ленти вече не помагат
11 Юли 2007


Диви свине атакуват реколтата в ардинското село Млечино. Унищожена е една трета от насажденията с картофи, царевица и фасул. Хората споделят, че дивите прасета изобщо не се плашат. Дивите животни нападат и ливадите, разравят ги и по този начин не могат да бъдат окосени. Традиционните плашилки и ленти, с които жителите от години охраняват градините си, вече не помагат. Местните вече не знаят как да опазят картофените си ниви. Млечинци коментират, че популацията от диви прасета в района се е увеличила почти двойно. Опасяват се, че реколтата тази година ще бъде загубена.
Подобни набези не е имало в района от доста години, твърди кметът на селото Ресми Мурад. Броят им все повече расте. Прасетата не могат да бъдат застреляни, защото ловът е забранен до края на октомври. От друга страна се увеличава и броят на вълците в горите около Млечино. Така дивите прасета се чувстват по-сигурни до селата, споделя кметът.
Основният поминък на млечинци е отглеждането на картофи, фасул, царевица, крави. През лятото събират и брезови листа. Тази година още не са започнали, тъй като се страхуват от вълците и дивите прасета.

Щетите са особено големи в крайните махали, които граничат с гората, като Брянево, Искра, Карабаш и Голица. Дивите прасета атакуват и другите ардински села - Горно Прахово, Ябълковец, Кроячево и Правдолюб.

Гюнер ШЮКРИ в-к "Нов живот"

Прочитания: 2960 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари