Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ДЕЛЕГАЦИЯ ОТ КЪРКЛАРЕЛИ ПОСЕТИ РОДНОТО МЯСТО НА САБАХАТТИН АЛИ
05 Ноември 2013

  [Още снимки]

През уикенда на посещение в Ардино бе делегация от турския град Къркларели. В нея бяха включени общински съветници, бизнесмени и представители на неправителствени организации. В слънчевия неделен ден те дойдоха в родопския град да разгледат родното място на световноизвестния турски писател Сабахаттин Али, роден на 25 февруари 1907 г. в Ардино. Романите му са популярни и в България, книгите му с разкази и стихове са преведени на над 30 езика. Творбите му го нареждат сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.
В централния парк на Ардино гостите от южната ни съседка видяха и борчето, засадено през 2007 година в памет на Сабахаттин Али при тържественото отбелязване на 100-годишнината от рождението на писателя.
„Ардино е красив и спокоен град с много гостоприемни хора. Очаровани сме”, заявиха общинските съветници от Къркларели. Те споделиха, че в Къркларели има парк, който носи името на Сабахаттин Али. Тук преди две години е издигнат паметник в негова памет. Неправителствени организации от Къркларели са инициатори на ежегодни културни празници, посветени на Сабахаттин Али.
По време на визитата си турската делегация се срещна с ръководството на община Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад и председателя на местния парламент Сезгин Байрам.
„Сабахаттин Али се оказва връзката между Ардино и Къркларели. Двете общини имат готовност за по-трайно бъдещо сътрудничество. Обсъждат се идеи за побратимяване”, заяви Ресми Мурад и добави, че бизнесмените от Къркарели са огледали и обсъдили сектори за бизнес-партньорство.
Гостите от Турция посетиха и живописното село Млечино.
Къркларели /Лозенград/ се намира недалеч от границата с България и е областен център.

Прочитания: 502 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари