Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
75 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ПОЕТА ШАХИН МУСТАФА АЛТАН
01 Декември 2013

  [Още снимки]

75 години от рождението на поета
Шахин Мустафа Алтан


Днес, 1 Декември 2013 г., се навършват 75 години от рождението на нашия съгражданин, поета Шахин Мустафа.
Роден е в с. Ахрянско през 1938 год. Учи в родното си село и в Ардинската прогимназия, след което завършва Педагогическо училище в Кърджали. Учителства в родното си село и в Ардино. Пише стихове, които публикува във вестници и списания, излизащи на турски език /в. `Нов живот`, в. `Йени Ъшък` (Нова светлина), сп. `Йени Хаят` (Нов живот) и др./ През 1965 г. издателство `Народна просвета` издава първата му стихосбирка “Vatan Toprağı” (Родна земя). Красотата и богатствата на Родопа планина, обичта към родното място, преклонението пред трудовите хора от този край, мечтите и въжделенията на младите, добруването и щастието на всички хора са сред основните теми на стиховете, включени в стихосбирката. Извори на поетовото вдъхновение са тютюневите ниви и девойките в тях със своите работни ръце и песните си, планинските бунари и чешми, неговите ученици, всеотдайните учители, спечелили сърцата на децата и хората. Творбите му се характеризират с искреност и естествена свежест на изказа, мислите и чувствата в тях извират от поетовата душа и сърце. Художествено-естетическият му вкус към изобразяването на красотите на родната природа е в хармония с хуманистиичния му патос при обрисуване достойнствата на обикновените хора.
По силата на Спогодба от 1968 година за събиране на разделени семейства между нашите две страни през 1973 г. се изселва в Република Турция и се установява в кв. Картал на мегаполиса Истанбул.
Работи като учител. Продължава да твори, като стиховете му намират място в различни сборници и антологии, както и в тематични поредици и др.
Творбите на Шахин Мустафа Алтан, написани през последните години, издават една философска самовглъбеност. Пропити са с мъдрост – отглас на трудно преодолима носталгия по родния край и продукт на един богат житейски опит. Тревогата за човешкото в човека, за духовните и нравствени стойности в живота, болката по загубата на близки същества са все теми, които в кратки форми и миниатюри са предадени от поета с вещина и съвършенство на стила.
Богата и разнообразна подборка от творби на Шахин Мустафа Алтан, написани в различни периоди от неговото творчество – намери място в специален брой на в. `Ардински глас` (на турски език) – литературно приложение към бр. 125-126 (Октомври-Ноември) 2013 г. на вестника.
На поета и учителя Шахин Мустафа Алтан пожелаваме крепко здраве и неизчерпаемо творческо вдъхновение!
Поете, Учителю ! Честит Юбилей !
БЪДИ !

Селяхидин Карабашев

Прочитания: 663 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари