Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
МЮСЮЛМАНИТЕ ОТ КИТНИЦА ОТДЕЛИХА ОТ ЗАЛЪКА СИ ЗА ДЖАМИЯТА
05 Декември 2013

  [Още снимки]

Със средства, събрани от местни хора е ремонтиран покривът на старата джамия в ардинското село Китница. Положени са нови греди, черна хартия и нови керемиди. За последен път мюсюлманският храм е ремонтиран частично през 70-те години на миналия век.
„Подмяната на покрива бе наложителна, тъй като при проливни дъждове имаше много течове”, обясни кметският наместник Сали Мюмюн.
Предстои сградата да се санира вътрешно и външно. Необходими са още средства за цялостното обновяване на джамията. „Надявам се тези, които имат възможности, да ни помогнат отново. Местните хора отделиха от скромния си залъг и направиха това, което е по силите им”, казва селският управник.
От името на джамийското настоятелство и лично от свое име Сали Мюмюн благодари на всички дарители от селото за тяхната помощ. Той изказа сърдечните си благодарности и на общинското ръководство в Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, предоставили керемидите.
Никой в Китница не знае кога е построена местната джамия. Тя е на два етажа, като на втория е отделението за жените. През 1992 е построено допълнително минаре с височина 15 метра. Молитвените килими са дарени от изселника Яшар Шевик от Бурса.
Около мюсюлманския храм се намира гробница. Има гробове отпреди 300 години, едни от най-старите в района. Сега джамията се пълни с вярващи само по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат и гости от Турция и околните села.
Според 77-годишния имамин Бекир Мехмед основният проблем е в това, че в региона няма млади имами, които да го заместят. „Младежта не проявява интерес към нашата професия, понеже работим на доброволни начала без заплати и осигуровки’, казва Бекир Мехмед.

Прочитания: 521 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари