Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
УЧЕНИЦИ МЕРЯТ СИЛИ В СЪСТЕЗАНИЕ ЗА УСВОЯВАНЕТО НА КНИЖОВНИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК
21 Март 2014

  [Още снимки]

Областно състезание по Български език и литература за ученици от осми клас на тема „Езикът – национално богатство на един народ” се проведе в петък в заседателната зала на община Ардино. В него взеха участие отбори от три учебни заведения в областта – СОУ „Хр.Смирненски” - Черноочене, СОУ „Христо Ботев” – Джебел и домакините от СОУ „Васил Левски”, гр. Ардино.
Преди началото на състезанието приветствие към участниците поднесе директорът на СОУ „Васил Левски”- Аника Петрова. „Надявам се това мероприятие да е началото на едно ползотворно сътрудничество между трите учебни заведения”, заяви Петрова. Учениците отговаряха на въпроси, свързани с правилата и нормите на българския книжовен език, решаваха кръстословици, откриваха правописни и пунктуационни грешки в текстове, посочваха значението на фразеологични словосъчетания, предлагаха думи за сходство и противоположност. Отговорите им се оценяваха от жури в състав: председател- Нина Димова, старши учител по Български език и литература в СОУ „Васил Левски” в Ардино, Нуршен Юсеинова и Милена Кирякова- старши учители от СОУ „Хр. Ботев" и от СОУ,, Хр. Смирненски".
Надпреварата бе много оспорвана, но в същото време изпълнена с емоции и весело настроение. В крайното класиране отбор „Минзухар” от СОУ „Христо Ботев” - Джебел с капитан Джерен Исмаил и девиз „Най-ценното на един народ е езикът” зае първото място с актив от 91 точки. Втора позиция зае „Кокиче” от СОУ „Васил Левски” с капитан Мирела Хаджиева и девиз „Език мой, брат мой” с актив от 90 точки, а трети бе съставът на „Иглика” от СОУ „Христо Смирненски” с капитан Мелис Мехмед и девиз „Език свещен на моите деди” с 58 точки.
Състезанието се организира във връзка с реализирането на дейности по Наредба №2 за усвояването на книжовния български език. Всички участници получиха грамоти, както и предметни награди, осигурени от организаторите.
Гости на събитието бяха Гергана Пърличева и Албена Хорочева, старши експерти по Български език и литература в Регионалния инспекторат по образованието в Кърджали. „Станахме свидетели на едно много вълнуващо състезание. Днес вие показахте, че прекрасно можете да се справяте с трудните граматически правила на книжовния български език. С въображение постигнахте толкова много точки. Не приемайте второто и третото място като поражение. Трябва да умеете да печелите и да губите с усмивка”, заяви в приветствието си към участниците Гергана Пърличева. От името на РИО в Кърджали тя връчи грамоти на директорите на трите учебни заведения за принос в иновативните методи на обучение по Български език и литература.

Прочитания: 754 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари