Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
БЧК-АРДИНО ОТБЕЛЯЗА 80 ГОДИНИ ОТ ОСНОВАВАНЕТО СИ
19 Юни 2014

  [Още снимки]

Юбилейно честване на 100 години от създаването на първото дружество на Българския червен кръст в региона и 80-годишнината от основаването на БЧК в Ардино, организира Общинският съвет на БЧК в Ардино.
Официални гости на тържественото събрание бяха кметът на общината Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрам, директорът на Секретариата на ОС на БЧК в Кърджали Жана Чакърова – Шукерска. Тук бяха още дългогодишният председател на БЧК в Ардино д-р Себахатин Хаджисеид, активисти на Червения кръст в Ардинския регион, общественици.
Честването бе открито от председателя на Обс на БЧК в Ардино Мехмед Алиев. Той отбеляза, че местната червенокръстка организация се състои от 6 дружества, а членовете й наброяват над 300 души.
Директорът на Секретариата на ОС на БЧК в Кърджали Жана Чакърова – Шукерска представи презентация за вековната история на Червенокръстците в областния град.
Идеята за учредяването на кърджалийското дружество е възникнала на 31 август 1914 година по инициатива на полковник Иван Луков, тогавашен командир на 38-пеходен полк в Кърджали. Отначало червенокръстката организация е имало 65 членове, от които две жени. Събитието е отразено в страниците на вестник „Нова България” на 1 септември 1914 година.
„Областната организация на БЧК в Кърджали като неразделна чат от националното дружество чрез своите доброволци и посредством своите програми за обучение, дейности и услуги, утвърждава хуманитарните ценности сред всички слоеве на обществото, допринася за облекчаване и предотвратяване на страданието във всичките му форми, закриля здравето и живота и изисква уважение към човешката личност”, заяви Жана Чакърова – Шукерска.
Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев презентира 80-годишния юбилей на червенокръстката организация в Ардино акцентирайки с официални документи и архивни снимки.
Първото дружество на хуманната организация в Ардино е основано през 1934 година с председател руския лекар Волдемар Христензен.
„Видяхме две изключително интересни презентации за учредяването на кърджалийската и ардинската организация на БЧК. Българският Червен кръст винаги е изпълнявал своята благородна мисия. Мисията на спомоществователството и благотворителността. В отлична координация сме с общинската и областната структура на хуманната организация. Надявам се, че ще продължава доброто партньорство”, заяви в своето приветствие кметът Ресми Мурад.
Общественичката Йорданка Аянова подчерта, че с представените презентации се е върнала с години назад. „Вълнението ми е от това, че имаме основание да се гордеем, че в Ардино червенокръстката организация има предшественици, които са достойни за подражание. Вълнението ми е и от това, че общинското ръководство в лицето на кмета Ресми Мурад съхранява миналото, оценява, че спомените от миналото изграждат достойно настояще и още по-достойно бъдеще за нашите наследници и последователи”, заяви Аянова.
Тържественото честване бе заснето с видеокамера и ще бъде изпратено на внука на д-р Христензен – Юрий Георгиевич Христензен, който живее в Одеса.

Прочитания: 409 пъти

 
Избори 2019
 
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари