Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
СЛЕД 200 ГОДИНИ, ОБНОВЯВАТ ДЖАМИЯТА В ХРОМИЦА
24 Юни 2014

  [Още снимки]

В началото на юни започнаха дейностите по ремонтирането на една от най-старите джамии на територията на община Ардино, която се намира в Хромица. Ще бъде пострен нов покрив на духовния храм. Дървената дограма ще бъде подменена с PVC. В обновения религиозен дом ще има стая, където ще бъдат подредени стари вещи от бита и стари снимки с обществено значение. Ще има и гостна стая, където ще могат да нощуват хора, които нямат къщи. Очаква се реконструкцията да приключи до края на септември, дотогава молитвеният дом ще остана затворен. Основен спонсор е 55-годишният Бестами Йешилбахче от Турция, който се е изселил от Хромица заедно със семейството си през 1971 година в Бурса. Към обновлението се включили още братята на Бестами – Зюлкеф, Басри и Мюмюн, както и бизнесменът от Бурса Ферудин Кахраман, изселник от Джебелско.
„Искаме нашето родно село да живее. Тук сме родени, ще помагаме винаги. Религиозните домове са символи на единството, сплотеността и на живота. Задължение е на всеки един от нас да се грижи за тях. Въпреки че не живеем тук, ние сме отговорни за всеки проблем в нашия роден край”, казва Бестами Йешилбахче, който вече е пенсионер в южната ни съседка. Той дълги години е работил като председател на кадастъра в Бурса. В момента там има архитектурни и инженерни офиси. Женен, с две деца. Бестами Йешилбахче има намерение да подмени и водопроводната мрежа в Хромица.
Според местните жители джамията в Хромица е построена през периода 1810 - 1820 година. Има желязно минаре, чийто рамери са най-малките в региона.
„Особено през летните месеци тук се провеждат общо селски мевлиди, които се организират всяка година от местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото. Молитвеният дом е отворен е и по време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните населени места. Отварят „сергии”, където вярващите даряват пари за поддръжката му, казва кметът на Богатино Юзджан Махмуд. От името на жителите на Хромица и лично от негово Махмуд благодари за помощта. Той изказва сърдечните си благодарности и към общинското ръководство в Ардинo, предоставило строителни материали.

Прочитания: 392 пъти

 
Избори 2019
 
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари