Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
В АРДИНО ПРЕГЛЕЖДАТ БЕЗПЛАТНО НАД 1500 ДУШИ ЗА КУЧЕШКА ТЕНИЯ
08 Юли 2014

  [Още снимки]

Над 1500 души от територията на община Ардино са пожелали да се явят на безплатни профилактични ехографски прегледи в Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино. Провеждането им е по европейския проект HERACLES - Проучване на ехинококозата в Централна и Източна Европа, финансиран от 7-ма Рамкова програма на Европейската Комисия. Изследванията се извършат от екип специалисти на Специализирана болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести „Проф.И.Киров" ЕАД - София (СБАЛИПБ) с координатор проф. Каменна Вутова и д-р Марин Мухтаров от МБАЛ „Кърджали” с активната подкрепа на общинската администрация на Ардино.
„През първия ден нямаше сериозни заболявания. Открихме само няколко хора с кисти в черния дроб и в бъбреците, както и камъни в бъбреците и жлъчката, които ще бъдат проследени от личните лекари и насочени за уточняване в Кърджали”, заяви проф. Каменна Вутова, водещ наш специалист и учен в областта на ехинококозата и други паразитози. Тя допълни, че на всички пристигнали хора се изнася мултифункционална лекция за заболяването ехинококоза, известно като кучешка теня. Информират се за начина на заразяване и как да се предпазят. Прегледите се извършват по график и ще приключат в събота. Днес бяха прегледани над 100 души от района на Боровица, Китница, Русалско, Брезен, Голобрад, Чубрика, Ябълковец, Ленище, Кроячево, Правдолюб. Кампанията ще продължи до събота. Утре (днес) ще бъдат прегледани желаещите от района на Горно и Долно Прахово, Башево, Млечино и град Ардино. В четвъртък и петък от района на Бял извор, Жълтуша, Падина, Еньовче.
39-годишната Севинч Изет от Русалско е дошла на безплатните прегледи заедно със съпруга си Рейхан, 4-месечният си син Иса и 83-годишната си майка Хабибе Байрамали. „Много хубава инициатива. Информирани бяхме от кметският-наместник в селото. Повечето хора в региона са здравно неосигурени и сега получават шанс за ранна профилактика”, заяви Севинч Изет.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад с благодарствено писмо изразява своята сърдечна благодарност към проф. Каменна Вутова, координатор на Международния проект, финнасиран от 7-ма рамкова програма на Европейската комисия „HERACLES” СБАЛИПБ „Проф. И.Киров” ЕАД – София и д-р Марин Мухтаров от МБАЛ „Кърджали” за организирането на скрининга. „Чест е за нас и населението на общината, че сме включени в изпълнението на Международния проект. Считаме, че финансирането на проекти и програми в сферата на здравеопазването е от съществено значение за установяване на здравния статус на населението. Изразяваме готовност и през следващия програмен период за финансиране на проекти от Европейския съюз да сътрудничим със специализираните болници, които разполагат с квалифицирани и утвърдени специалисти”, се казва в писмото.

Прочитания: 504 пъти

 
Избори 2019
 
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари