Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
МИГ АРДИНО НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ ДО ИТАЛИЯ
22 Юли 2014

  [Още снимки]

Представителна група от община Ардино, начело с кмета Ресми Мурад и членове на Управителния съвет, фермери, млекопроизводители и търговци от Сдружение с нестопанска цел „Местната инициативна група /МИГ/-Ардино” посети италианския остров Сардиния в периода от 10 до 16 юли. Визитата е по проект на Програмата за развитие на селските райони, по мярка 421 за създаване на трайно партньорство с МИГ от страни членки на Европейския съюз.
Председателят на УС на МИГ-Ардино Изет Шабан сподели, че са проведени изключително ползотворни срещи с 3 МИГ, както и с Управляващият орган в Министерството на земеделието на автономна област Сардиния в Каляри.
„Особено ценна информация почерпихме от Центъра за стратегическо планиране, който е играел ролята на УО по подхода ЛИДЕР на ЕС през периода 1991-2007г.”, заяви Изет Шабан.
„В началото на 90-те години на миналия век, се създаде първата МИГ в района, обхващаща няколко общини, като в периода 1994-99г. се изградиха още 19 МИГ-и, а от2000 г. до 2006г. – още 8 МИГ-и. От съществуващи 376 общини в Сардиния - 233 /62%/ са обхванати в територии на действащи МИГ-и.”, обясни г-н Ветруни, началник отдел в Центъра за стратегическо планиране.
Участниците в срещата споделиха своята загриженост от общите за двете страни проблеми като обезлюдяването на регионите с предимно застаряващо население, високия процент на безработица, незаинтересоваността на младите от земеделския бизнес, централизацията и бюрократичните спънки при реализацията на проектите. Първият посетен МИГ беше в крайбрежната област Сулчис, където председателят на УС- Лучиано Пирас сподели, че в своята дейност наблягат на младите, на хората в неравностойно положение и на жените. Чрез проектите за трансгранично сътрудничество се стремят да популяризират самобитността, идентичността културата и начина на живот в Средиземноморието.
„Младежите в селско-стопанските райони трябва да имат самочувствие, да ползват достиженията на съвременните технологии, но в същото време не трябва да късат традиционните си връзки с родния край”, заяви Пирас. Административният екип на МИГ-Сулчис демонстрира 3 проекта по трансгранично сътрудничество, реализирани в сътрудничество с партньори от Малта, Финландия, Франция, Швеция и др.европейски държави.
Втората посетена МИГ бе в град Битти, на 1000м надморска височина, с развито овцевъдство и горски масиви от корково дърво. Идентичните проблеми като намаляващото 15 хил. население на общината, закъснялата реализация на проектните предложения по причини от най-различен характер доведоха до полезен и интересен разговор между партньори.
В градТиези, региона на МИГ Логудоро-Гочеано, се похвалиха с реализирани проекти в сферата на спортния и ловен туризъм, развитието на местните занаяти и разбира се в млекопреработвателната промишленост, тъй като 60% от производството на Сардиния е концентрирано в този регион. „Домакините споменаха, че работят от години в международно сътрудничество по споменатите направления с МИГ-и от ЕС и е възможно съвместното ни сътрудничество в бъдеще”-допълни изпълнителния директор на МИГ-Ардино, Азис Мурад. Участниците в делегацията видяха реализирани два проекта по подхода ЛИДЕР на ЕС – „Къща за гости в отдалечен селски район” и „Семейна ферма с 1000 овце и малка мандра”.
Партньор на МИГ-Ардино при осъществяването на контактите в о.Сардиния беше Франко Бранка от „IMA-Consulting”.
Предстои организирането и осъществяването на технически проект за съвместни действия с бъдещите партньори, които изразиха готовност за общи действия.

Прочитания: 579 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари