Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
МЕВЛИД ЗА ЗДРАВЕ И БЕРЕКЕТ В ДОЛНО ПРАХОВО
09 Август 2014


Около 1000 души от Долно Прахово, околните села Горно Прахово, Башево, Млечино и наши изселници, които пристигнаха от Турция, Англия, Холандия, Кипър участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе в медресето край Долно Прахово.
Организатори на проявата бяха кметство Долно Прахово и джамийското настоятелство.
Духовници, водени от имамина Нуритдин Ибрям, прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.
Местните майстор-готвачи Шабан Юсеин и Касим Фейзуллах приготвиха 18 казана кешкек –грухана пшеница с телешко месо. Всички разходи бяха поети от
синовете (Хасан, Мехмед, Реджеб) и дъщерите (Хайрие, Бахрие, Шукрие и Сание) на покойния бивш имамин на медресето в Долно Прахово Мюмюн Хасан, както и синовете и дъщерите на обслужващият медресето Мурад Ахмедов – Ахмед, Халил и Гюлфиде.
Организаторите изпратиха от вкусното ястие и на работниците, които работят по реконструкцията на пътя от Хромица до Долно Прахово, както и за нуждите на болницата в Ардино. Всички бяха почерпени с турски локум.
Събитието бе уважено от председателя на Общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям, зам.-кмета на общината Наско Кичуков. Тук бяха и кметовете на Бял извор, Башево, Горно Прахово, Млечино, Богатино и кметските наместници на Китница и Голобрад.
„ Искаме да продължим тази хубава традиция. Според мюсюлманската религия е дълг на всеки да прави хаир (добро дело)”, заяви 68-годишният Мехмед Ерсой от Бурса.
Нуриттин Семерджи също от Бурса, се е изселил през 1977 година от Горно Прахово. Той сподели, че за втори път идва на религиозната проява. „Мевлидите са поводи да се събират близки, роднини, приятели. Хората се опознават и сближават”, заяви Семерджи
Селският управник Ахмед Емин изрази искрените си благодарности към спонсорите за помощта, която оказват при организирането на мевлида.

Прочитания: 629 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари