Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ НА МИГ-АРДИНО В ИТАЛИЯ
23 Октомври 2014


В периода 15-18 октомври 2014г. се осъществи обучение на 15 души от екипа на СНЦ „МИГ – Ардино” и бенефициентите на МИГ-а, в МИГ „Алта Романя”; от област Емилия Романя, Италия, с цел обмяна на опит и добри практики при прилагането на Стратегиите за местно развитие(СМР). Програмата бе наситена с полезни и интересни срещи. Първото посещение бе в „Fattorie Faggioli”, Cusercoli (FC) – многофункционална ферма, построена върху останките от древна крепост „Castello Bazino”. Тази ферма е център за обучения и практически занимания на младежи и предприемачи от цял свят: Европа, Япония, САЩ и Латинска Америка.Собственикът на фермата г-н Фаусто Фаджоли – експерт по маркетинг и стратегии за развитие на селските територии към МИГ „Алтра Романя”, представи лекция и презентации на тема – успешно прилагане на стратегията за местно развитие и методи за активиране на местното население към развитие на икономически инициативи и дейности в Общноста. Фермата предлага настаняване в къща за гости, съхранила атмосферата и автентичната архитектура на местните сгради, като същевременно е адаптирана към всички европейски изисквания за екологично производство и устойчиво развитие като:
• собствени източници на възобновяема енергия,
• пречистване и ефективно използване на водата,
• производство на биологично чисти продукти,
• иновативни методи за реализиране на земеделска продукция,
• разнообразяване на производствата и реализиране на земеделски дейности с цел постигане на мултифункционалност и т.н.
Във фермата се осъществиха и срещи с представители на МИГ – Алтра Романя: г-н Бруно Бизерни – Председател на УС и г-н Клаудио Миландри – кмет на община Чивителла ди Романя.Кмета на Община Ардино, г-н Ресми Мурад се срещна със своя колега и го покани в Ардино, за да продължат създадените връзки и в бъдещ период между двете общности и на ниво местни власти.
Следващата посетена фирма бе „Poderi dal Nespoli” – винарна, съхранила традициите и историческата реалност на областта Романя. За да отговарят на международните предизвикателства, те разработват иновативен проект „LED Романя”, в който тяхната винарна „Несполи” е част от един по-мащабен проект за развитие на виното и търговията. Винарната е износител в няколко десетки държави сред които САЩ, Китай и т.н.
Особено интересно бе посещението в „Casa Artusi” – обучително демострационен център за развитие на ено-гастрономията като инструмент за устойчиво развитие на туризма и икономиката на територията. Програмата включваше и посещение на кооперативи „Cooperativa Agricola del Bidente” , “L’Ape Bianca’и др. обекти, които са създадени или постигнали ръст в развитието си благодарение на проекти, реализирани съвместно с МИГ „Алтра Романя” с цел развитието на територията и промотирането на местните продукти.
В последния ден от посещението бе включена и културно-опознавателна програма – посещение на Венеция с екскурзовод, включваща: Пешеходна обиколка по целия маршрут до Моста на въздишките, Площад Сан Марко, Дворецът на Доджите, Катедралата, Покрития търговски мост Риалто и др.
Председателят на УС на СНЦ «МИГ-Ардино», г-н Изет Шабан сподели след края на тридневното посещение, че такива обучения са много полезни за МИГ-и от България, за да се възползваме от дългогодишния опит на италианските колеги при реализирането на подхода ЛИДЕР през последните 20-25години, тъй като те развиват дейност още от първия период на подхода през 1990г. Научихме и надявам се да прилагаме през следващия период на действие на ПРСР, видяното и наученото от нашите партньори от Италия, защото от такъв род дейности произтичат много и различни идеи за подобряване работата на МИГ-и.

ПРИЛОЖЕНИЯ:
1. ОЩЕ СНИМКИ
Прочитания: 753 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари