Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ДРОГАТА И РЕШЕНИЕТО ДА КАЖЕШ “НЕ”
17 Декември 2014

Местна комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните Община Ардино

ДРОГИ са дадени от природата или изкуствено създадени вещества, които имат влияние върху психиката. Дрогите водят до злоупотреба и зависимост. Те се делят на легални и нелегални дроги.

Легални дроги са алкохолът, тютюнът и кофеинът.
Зависимост означава силното желание да се приемат наркотични вещества, липса на контрол върху употребата им, загуба на интерес към други дейности и занимания, продължаване на употребата им, въпреки очевидни вредни последствия.

Абстиненция означава състоянието, което настъпва след спиране или намаляване приема на наркотика, който е бил употребяван редовно. Тя може да бъде силно неконтролируемо желание или физическа болка от липсата на наркотика.

Интоксикация е състоянието, което настъпва след приема на наркотика. Тогава настъпват промени в поведението, психиката и физиката. Някои промени са желани и търсени от употребяващия наркотици: приятна релаксация, унесеност, засилване на енергията. Други промени са: гадене, повръщане, световъртеж, засилване на страховете, затруднено дишане, кома.


Последствията от консумацията на алкохол при младите хора могат да бъдат: главоболие, повръщане, диария, краткотрайна загуба на паметта, намаляване способността за учене и запомняне, спорове и побои, буйстване и криминални прояви, импулсивно и неадекватно поведение, инциденти и злополуки, водещи до смърт, промени в настроението, отравяне, непротектиран секс, експерименти с дроги, нарастване на семейни и социални проблеми. Ежедневната употреба на 40гр. алкохол се счита за злоупотреба и зависимост.

Няма друга дрога в света, която да заплашва толкова живота на човека, колкото тютюна. 20% от смъртните случаи в световен мащаб се дължат на употребата на тютюн. Младите пушачи боледуват най-често от бронхити, дихателни усложнения, кашлици, настинки, задъхване. 90% от белодробния рак в по-зряла възраст се дължи на тютюнопушенето.

Кофеинът не е опасна дрога, но води до пристрастяване. Продължителната употреба на кафе в големи дози предизвиква хронично отравяне. Кафето тонизира и дава енергия, но е безобидно само в умерени количества. Големи дози кофеин водят до зависимост и здравословни проблеми. 10 грама чист кофеин е смъртоносна доза за човека. Една чаша кафе съдържа 100 милиграма. 500 мг кофеин дневно е висока доза.Марихуаната (Канабис, Мери Джейн, леля Мери, гангстер, трева, ганджа, мущук, и др.)
Това е най-разпространената дрога в страната. Представлява смес от изсушени листа. В повечето случаи се свива на цигара и се пуши, някои я ядат или пият на чай. Пушенето на марихуана води до нарушено възприятие и смущения на движенията. Пушекът съдържа токсични частици и води до увреждане на белодробната система. Тези, които дълго време употребяват марихуана, развиват зависимост към нея и постепенно се превръща в център на съществуването им.Инхаланти са летливи вещества, като лепило, бронз, газ, спрейове, препарати за химическо чистене, които имат силно въздействие върху централната нервна система на човека. При вдишването им се появява възбуда, слаба еуфория, веселост, после замъгляне на съзнанието, загуба на ориентация, нарушени движения и сънливост. Последиците са опасни: възпаления на дихателните пътища, обриви, намаляване на теглото, увреждане на нервната система, задушаване, смърт.

Хероин (материал, херо, кафяво, стаф)
Това е от бял до тъмно кафяв прах, който се пуши или инжектира. Прави се от морфин, извличан от маковия опиум. Може и да се вдишва. Употребата на хероин води до 100% зависимост. Свръхдоза - води до смърт. Инжектиран, хероинът е много бързо действащ наркотик, който засяга центровете на удоволствие в мозъка и пресича възможността за възприемане на болка. Последствията са забавен и неясен говор, забавен вървеж, стеснени зеници, отпуснати клепачи, суха кожа, екземи, сърбежи, повръщане, запек, намалено сексуално удоволствие, неяснота на съзнанието, водещо до кома, дихателни проблеми, срив на имунната система, хепатит, неритмична дейност на сърцето, СПИН , смърт.

Кокаин (кока, бяло)
Кокаинът е бял, кристален прах. Той се вдишва или инжектира. Ефектът се поддържа, чрез постоянно смъркане. Кокаинът се извлича от листата на растението кока. Той е мощен стимулант и дрога, водеща до 100% зависимост. Употребата му дава чувство за много енергия, крайно удоволствие и повишена самоувереност. Последствията са напрегнатост, параноя, халюцинации, агресия, депресия, раздразнителност и др.


Амфетамини изглеждат като капсули, прах, дражета, парченца стъкло. Приемат се през устата, но могат и да се инжектират, пушат или вдишват. Употребяващите амфетамини се чувстват по-бодри, самоуверени и жизнерадостни. Когато действието премине, настъпва състояние на депресия, отпадналост и голям глад. Продължителната употреба води до зависимост, обърканост и параноя, халюцинации, агресия и психоза и/или шизофрения. Амфетамините са стимуланти, произвеждани обикновено в несигурни и нелегални лаборатории.

Екстази се разпространяват във вид на таблетки, капсули, прах или течност. Обикновено се поглъща, но може и да се инжектира. Това е синтетичен наркотик , който се произвежда в нелегални лаборатории и за това е много опасен. Той е едновременно стимулант и халюциноген Предпочитан е заради чувството на задоволство, крайна възбуденост и енергичност, които предизвиква. Като цяло ефектите от Екстази са непредвидими. Този наркотик причинява големи вреди на мозъка, като изчерпва веществото серотонин , което регулира настроението, съня, хранителните навици, мисловния процес, болковата чувствителност и др. Приемането на Екстази по купони води до нон-стоп танци и употребяващите могат да умрат от топлинен удар.

ЛСД е един от най-рисковите и най-непредвидимите във въздействието си наркотици. Разпространява се на тънки картончета или парчета хартия, с картинка от едната страна, също и като таблетки, капсули или течност. Ефектите от въздействието му могат да продължат до 8-12 часа. През това време възприятията на предметите, цветовете или звуците са изкривени, движенията забавени или забързани. Ефектите са различни: повишаване на сърдечния ритъм, на кръвното налягане, на телесната температура и на кръвната захар. Наблюдава се още изпотяване, гадене, повръщане, треперене, слабост, вцепеняване и мускулни спазми.
ЛСД причинява, задълбочава и усложнява психичните проблеми и заболявания като депресия, тревожност или шизофрения.

Крек е форма на кокаина, пригодена за пушене. Името му идва от шума, който издава (пращене, пукане) при нагряване на пламък. Това е високорисково наркотично вещество. Ефектите са подобни като при хероина - много по-силни, но по –кратковременни. Пушенето на крек уврежда сериозно дихателните пътища и причинява чернодробни нарушения. Води също до сърдечни заболявания. При употребата на крек, има висок риск от гърчове и предозирането води до смърт. Крекът е силно пристрастяващ.

Медикаменти са вещества, които се използват в медицината. Ако не се приемат по лекарско предписание , те могат да имат различни негативни последствия или да доведат до зависимост. Въздействат върху централната нервна система. Много хора ги смятат за безобидни и започват самолечение. Така постепенно увеличават първоначалната доза и стават зависими. Възможните ефектите са: забавена психична дейност, облекчение на тревожността, сънливост, унес, нарушение на паметовите възможности, забавяне на мисленето, обърканост. Някои лекарства са силно токсични и предозирането им може да доведе до смърт. Когато се приемат дълго време, се развива такава зависимост, че опитът да бъдат спрени, води до проява на панически атаки, чувство на страх, гърчове, припадъци и др.
ТИ САМ РЕШАВАШ ДАЛИ ЩЕ ОПИТАШ НАРКОТИЦИ. САМ ТРЯБВА ДА РАЗБЕРЕШ, КОЕ Е ДОБРО ЗА ТЕБ И КОЕ НЕ. И ТРЯБВА ДА КАЖЕШ “НЕ” ТОЛКОВА СИЛНО И ЯСНО, ЧЕ ДА ТЕ ЧУЯТ! НАЛИ НЕ ИСКАШ ДА СИ ОТ ХОРАТА, КОИТО КАЗВАТ ДА, КОГАТО ВСЪШНОСТ ИМАТ ПРЕДВИД НЕ И ПРЕКАРВАТ ЖИВОТА СИ, ЧУДЕЙКИ СЕ ЗАЩО ВСИЧКО СЕ Е ПРЕЦАКАЛО И ЗАЩО НИКОЙ НЕ ГИ Е РАЗБРАЛ.


Независимо от усещанията, които наркотиците ни карат да изпитваме, е важно да помним, че тези чувства са изкуствени и фалшиви. Те отминават заедно с действието на веществото, което сме приели. Дрогата има силата да накара тялото и мозъка да забравят, как да се чувстват добре, без нея. Наркотиците могат да ни отнемат свободата и никога да не ни я върнат. И точно това е най-добрата причина дa решим да НЕ употребяваме наркотици!
Прочитания: 726 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари