Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
ОБНОВИХА ДЖАМИЯТА В АРДИНО
29 Януари 2016


Приключи ремонтът на джамията в Ардино. Подсилена е вертикалната носеща конструкция с комбиниране на дървените носещи колони със стоманобетонно покритие, положено е дървено покритие върху бетона. Финансирането на ремонта на носещите колони е от Главното мюфтийство в България, а разходите за подовата настилка са поети от 79-годишния Шахин Йълмаз от Бурса със съдействието на председателя на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер” (Ардинци) в Бурса Айдън Йълмаз.
По време на снежното бедствие през март миналата година колоните на молитвения дом не издържаха на обилния и мокър сняг и понесоха значителни щети.
„Радвам се, че мюсюлманският храм започна отново да функционира пълноценно. През 2015 година общината подкрепи и реализира проект за благоустрояване на двора на джамията, освежаване на външната фасада и пространството около нея. Радостно е, че това, което не успяхме с общински средства се допълва и продължава от Главното мюфтийство и дарителите Шахин и Айдън Йълмаз”, заяви кметът на общината Ресми Мурад, който бе дошъл на традиционната петъчна молитва.
„Джамията се посещава всеки ден от вярващите, но най-голям е броят им по време на петъчната молитва”, казва имаминът Орхан Якуб.
Председателят на мюсюлманското настоятелство Зеки Аптикадир изказва искрените си благодарности към Главното мюфтийство, Шахин и Айдън Йълмаз и общината за финансирането на належащите ремонтни дейности. „Удовлетворени сме, че успяхме да подсигурим стабилност на джамията. Сега вярващите спокойно могат да отидат в джамията и да се помолят”, заяви Зеки Аптикадир.
Сградата на джамията в Ардино има над 300 – годишна история. Надпис на входа показва, че първата реставрация е извършена през 1790 г., което според мюсюлманското летоброение „хиджри” съответства на 1211 г. Пред нея някога е минавал пътят на керваните от Гюмюрджина за Асеновград.

Прочитания: 549 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари