Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ВЕЧЕР НА АРДИНЦИ В КЪРДЖАЛИ
10 Юни 2008

  [Още снимки]

Със стихотворението ”Ардино” на поета Наджи Ферхадов и с обръщението на водещата Леман Кочева: “В това забързано ежедневие, искам да кажа на съгражданите ни: Спрете, нека за малко да ви върнем към родния град”, започна концертът на ардинци в Драматичен театър “Димитър Димов”.
Много ардинци, които живеят в Кърджали, се събраха вчера в салона на Драматичния театър за да отбележат вечерта на Ардино. Проявата бе организирана от Народно читалище “Родопска искра” в Ардино под патронажа на кмета на общината Ресми Мурад.
Групата за стари градски песни, ансъмбълът за местен турски фолклор, групата за родопски фолклор “Родопчанка”, детската вокална група “Звънче” и групата за нарадни танци към читалището показаха изкуството на ардинци пред кърджалийската публика.
Гости на вечерта бяха областният управител Ангел Коджаманов, и цялото общинско ръководство на Ардино, начело с градоначалника Ресми Мурад.
Поздравителен адрес изпрати, председателят на Областния съвет на БСП в Кърджали Милко Багдасаров.
“Убедени сме, че толерантността, взаимното уважение, зачитане и взаимно обогатяване на културните ценности допринасят за още по – здрава спойка между гражданите от различните етноси на Родопа планина. Езикът на музиката е език на разбирателството, език на човешките добродетели и език на европейското общуване”, бе подчертано в поздравителния адрес на БСП.
Дамите от групата за стари градски песни с ръководител Донка Ганчева и корепетитор Ергюн Мюмюнов доказаха с изпълненията си, че трябва да имаш голямо сърце и неувяхваща любов към изкуството, за да се занимаваш със самодейност в тези трудни времена.
Детската вокална група “Звънче” с ръководител Ергюн Мюмюнов омая публиката с прекрасните си песни. Тя е създадена през 1998 г. и е участвала в многобройни местни, регионални и национални мероприятия, конкурси и фестивали в страната и в чужбина.
Рафет, Дениз и Синан от школата по саз и акордеон изпълниха популярната турска народна песен “Долдур филджанъ” ( напълни чашата).
Повече от 30 години групата за родопски фолклор “Родопчанка” радва душите и сърцата на хората от Ардино. В момента изпълнителките са ученички от СОУ ”Васил Левски” с художествен ръководител Ергюн Мюмюнов. Съставът е носител на многобройни награди от различни форуми. През 2004 г. е заснет филм за групата, излъчен по национални и кабелни телевизии.
Публиката се наслади и на изпълненията на ансъмбъла за местен турски фолклор и народният певец Владимир Гроздев, който е основан в края на 50-те години на миналия век. Те многократно са представяли община Ардино в различни национални и международни фестивали.
Овациите обра и най – младият състав към читалището, групата за народни танци с ръководител Красимира Хаджиева, създадена през 2003 г.. Това е един атрактивен състав, който може да се похвали с многобройни участия.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад се обърна към всички присъстващи с думите:
“Надявам се времето, което прекарахме заедно с изпълненията на групите към читалище “Родопска искра” да е било приятно за всички. Искам да ги поздравя за прекрасния репертоар, който са избрали. Бих желал тази традиция да продължи и приветствам инициаторите за тази прекрасна среща. Подобни вечери се организират и в турските градове Бурса, Истанбул и Люлебургаз. Ардинци винаги са били пример за подражание, за толерантност, разбирателство и уважение между етносите. Вярвам, че по – младите ще продължат тази традиция”.
Секретарят на читалището Леман Кочева изказа своята признателност към спонсорите: ЕТ “Бирол Дилбер”, Метин Солак, управител на ЕТ “Солак”, г-жа Айкъз Исмаилова, управител на “Айки Айваз”, на ръководството на ДКТ “Д.Димов” – Кърджали за съдействието и специални благодарности на Ангелина Кирякова за оказаната огромна помощ.
Тържеството завърши с популярната песен на Емил Димитров “Моя страна, моя България”, която през годините се превърна в неофициален химн на България.
Назми Мюмюн, който е родом от ардинско сподели, че всички читалищни дейци от района трябва да обменят опит с ръководството на читалище “Родопска искра” за изграждането и функционирането на самодейни групи.
Защото чрез опита се утвърждават културните традиции, ражда се и новото – прогресивното, каза още зам. – лидерът на БСП.
Сестрите Катя, Валя и Лиляна Иванови и малкият Атанас, които имат дълбока връзка с Ардино, за първи път присъстват на такова тържество. Дошли са да видят изпълненията на брат си, народният певец Владимир Гроздев. Надяват се, тази изява да стане традиция. Те споделиха, че в Ардино всички етноси винаги са живели в разбирателство, уважение и толерантност. Мечтата им е отношенията между етносите да бъдат такива в цяла България.

Гюнер ШЮКРИ

Прочитания: 2068 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Избори 2019
 
Предварителни избирателни списъци
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари