Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
ИЗГРАДИХА ЧЕШМА КРАЙ ТЕМЕНУГА В ПАМЕТ НА НЕЛЕПО ЗАГИНАЛИЯ ЕРАЙ
19 Юли 2016

  [Още снимки]

Чешма в памет на нелепо загиналия в Турция Ерай Байрамча бе изградена до махала „Курдаллар”, край ардинското село Теменуга. Тя е направена с финансови средства от дядото на 17-годишния младеж Хълми Мюмюн от близкото село Мак.
В чешмата е вградена мраморна плоча с рождената дата и датата на убийството на Ерай. Захранва се от каптиран извор, намиращ се непосредствено зад нея. Край чешмата тече малка рекичка. Растящите наблизо дървета, правят дълбока сянка и запазват свежестта на водата дори през летните дни.
Трогателната история на чешмата ще развълнува всеки човек. Майката на Ерай се изселва от Мак в Турция през далечната 1989 г. Баща му е гръцки изселник и е собственик на ферма и цех в Бурса, където се произвеждат продукти от животни – суджук, колбаси. Във фермата работи чобанин от района на Балъкесир. Поради лошото си поведение той е дисциплинарно уволнен от работодателя си. След кратко време същият предупреждава бащата на Ерай с думите: „Ако ти си ми сторил зло, аз ще сторя по-голямо зло, като ти отнема най-скъпото”. Само след няколко дни чобанинът застрелва с пушка 17-годишния син на работодателя си - Ерай.
69-годишният бай Хълми построява чешмата само за една седмица със съдействието на кмета на Теменуга Ерджан Мурадов, който е вуйчо на застреляния младеж. Но не само като паметник, но и като завещание – никой не е застрахован какво може да го сполети. „Водата освен, че е основата на живота, тя е символ на чистота и човещина”, казва родопчанинът.

Прочитания: 474 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари