Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
НАД 1500 ДУШИ ЯДОХА КЕШКЕК В БАШЕВО
14 Август 2016

  [Още снимки]

Повече от 1500 души от ардинското село Башево, околните села и изселници, пристигнали от Турция, Швеция, Англия, Белгия, участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозната проява, която се провежда за четиринадесети пореден път, започна с четене на айети от Коран-и Керим и Мевлиди Шериф от местни духовници, водени от наместник-районният мюфтия на Кърджали Ерхан Реджеб.
Майстор-готвачите Шабан Юсеин и Касим Фейзулла приготвиха 20 казана кешкек – варено жито с телешко месо. Обредното животно бе осигурено от изселника Руфат Яджъ от Истанбул, а Мюрен Ширин от Бурса и Шенол Хаджъоглу от Чернигово бяха осигурили айран и хляб. Това, което остана, се раздаде на хората за вкъши.
Организатори на мевлида бяха кметството и местните жители. Кметът на Башево Мюрен Сали за пореден път показа и доказа, че е перфектен организатор.
„Години наред мевлидът събира множество хора от района и гости от страната и чужбина, но тази година дойдоха над 1500 души. Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви селският управник Мюрен Сали.
Религиозното мероприятие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места. Тук бяха още зам.-председателят на Сдружението за култура и сътрудничество „Балканлълар” (Балканци) в Истанбул Шефки Куртулуш, председателят на Сдружението за култура и приятелство „Халлалълар” (Башевци) в Истанбул Руфат Яджъ.
Кметът на Башево Мюрен Сали изказа своите огромни благодарности за финансовата и морална подкрепа на спонсорите.


Прочитания: 531 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари