Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
СТОТИЦИ ДУШИ СЕ ХВАНАХА НА НАЙ-ДЪЛГОТО ХОРО В БАШЕВО
15 Август 2016

  [Още снимки]

Най-дългото хоро в Източните Родопи се изви в центъра на ардинското село Башево. На него се включиха стотици души от седем до седемдесетгодишна възраст. На хорото се хванаха кметът на общината Ресми Мурад, деца, тийнейджъри и възрастни.
В неделя в Башево за четиринадесета поредна година се проведе традиционния събор, организиран с подкрепата на местното кметство, читалище „Хр.Смирненски” и изселнически организации от Турция. На празника се стекоха много жители от околните села. Дойдоха и много гурбетчии от различни краища на света, за да се видят с близките и роднините си.
Официални гости на събора тази година отново бяха кметът на община Ардино Ресми Мурад, заместникът му Изет Шабан, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места.
Селският празник бе открит от кмета на Башево Мюрен Сали. В своето приветствие той изказа сърдечните си благодарности към всички, които са оказали финансова и морална подкрепа.
Ресми Мурад поздрави башевци за тяхната солидарност и единство и пожела много здраве на всички жители и гости на празника. Тук има много хора, които са свързани с душата си към родния край. Ако не бе това, днес този мегдан нямаше да бъде пълен”, заяви в приветствието си кметът Ресми Мурад. Той подчерта, че с всяка следваща година празникът на Башево става все по-посещаван и популярен. „Съборът е събитие, което може да помогне много за сближаването на хората”, допълни Ресми Мурад.
„35-годишният Мурад Яджъ и сестра й Шейда от Истанбул за първи път идват на събора в Башево. „Много хубава инициатива, която дава възможност да се срещнат близки, роднини и познати. Покойните ни родители са родом от Башево и близката махала „Третак” към Горно Прахово. Посетихме и техните къщи. Хората тук са много гостоприемни, а природата е невероятно красива”, заявиха гостите от Истанбул. Те споделиха още, че родителите им са починали отдавна и поради тази причина са нямали възможности да посетят родните им места. „Надяваме се през следващите години винаги да идваме на празника на селото”, заявиха още те.
Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Честта за изтегляне на най-големите награди (два коча) се паднаха на кмета Ресми Мура дина спонсора на празника Мехмед Яджъ. И след дълго разбъркване на билетите от тях, наградите се паднаха на Юзкан Фахри от Горно Прахово и на Айшегюл Бахтияр от Измир.
Башевци демонстрираха в центъра на селото във вид на символичните 14 години. През 2003 година за първи път се провежда съборът в родопското село.
За доброто настроение на гостите и жителите на селото се погрижи група „Експрес” от Кърджали.

Прочитания: 464 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари