Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
С МЕВЛИД ОТКРИХА РЕСТАВРИРАНИЯ МЕСЧИТ В ДЕДИНО
12 Ноември 2016

  [Още снимки]

С мевлид за здраве и берекет в ардинското село Дедино откриха обновения местен месчит. Духовници, водени от имамите на Долно и Горно Прахово Нуриттин Исмаил и Мехмед Мюмюн прочетоха айети от Свещената книга на мюсюлманите – Корана.
Майстор-готвачът Реджеб Халибрям приготви 4 казана кешкек – варено жито с телешко месо.
Мюсюлманският религиозен дом, изграден преди повече от 200 години е реставриран със средства от община Ардино, местни жители и с подкрепата на бизнесмена Джейлян Али. Ремонтиран е покривът. Дървената дограма е подменена с PVC. Стените отвън и отвътре са покрити с нова мазилка.
„Особено в летните месеци в месчита се провеждат общо селски мевлиди, които се организират всяка година от местното мюсюлманско настоятелство със съдействието на дарители от селото. Молитвеният дом е отворен и по-време на Рамазан и Курбан Байрам, когато пристигат гости от Турция и околните населени места”, казва кметът на Дедино Мехмед Ахмед. От името на всички жители на селото той изказва сърдечните си благодарности към общинското ръководство в Ардино в лицето на кмета Ресми Мурад, местните жители и на бизнесмена Джейлян Али за оказаната финансова подкрепа за ремонта на месчита.
Религиозното мероприятие уважиха кметът на община Ардино Ресми Мурад, председателят на общинския съвет Сезгин Байрям, кметове на населени места и много жители от околните села Боровица, Долно и Горно Прахово, Башево.
Дойдоха и много изселници от Турция. Хабибе Бостанджъ е дошла от Измир заедно със сина си Сабреттин. „Изселихме се от Дедино през 1992 г. Тук са корените ни. Радвам се, че съселяните ми се грижат за религиозните домове. А Мевлидите са повод да продължим нашите традиции и обичаи”, заяви Хабибе Бостанджъ.
Прочитания: 531 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари