Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
БАЙ КАСИМ ОТ ГЪРБИЩЕ: С ЛЮБОВ, ПОСТОЯНСТВО И УПОРИТОСТ ВСИЧКО СЕ ПОСТИГА
22 Ноември 2016

  [Още снимки]

Над 20-килограмови тикви е отгледал в градината си 80-годишният Касим Джемилов Джерахов от ардинското село Гърбище. „Миналата година отгледах тиква, която тежеше над 40 килограма, но тази година през лятото нямаше дъждове и тиквите изсъхнаха. Не съм земеделски производител, просто за собствени нужди имам градина около къщата си”, разказва възрастният родопчанин.
„Растението е като човека. Иска поливане, торене, копаене. Не го ли поглеждаш, нищо не става от него”, обяснява той. Не ползва изкуствени торове, а наторява градината си само с животински тор.
Възрастният родопчанин се грижи сам за градината си, в която засажда почти всичко – картофи, домати, краставици, пипер, патладжан. Има и различни дръвчета – череши, ябълки, круши, кайсии, сливи. И разбира се много цветя.
Овощарската традиция в ардинския край е жива през всички времена и предавана като опит и култура от поколение на поколение, от род в род.
„Всичко в двора си направих сам, с двете си ръце, a тънкостите в поддържането на градината научих от покойните си родители”, споделя бай Касим и допълва, че с
любов, постоянство и упоритост всичко се постига в живота.
„Удоволствие ми е да седна да си изпия кафенцето на двора сред цветята, зареждат ме положително”, казва родопчанинът. Спътницата му в живота Пакизе го напуснала преди 13 години и оттогава живее сам.
Бай Касим е роден през 1936 в Гърбище в многодетно земеделско семейство. На 22 години се жени. Със съпругата си Пакизе, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Има две дъщери, един син и 8 внуци и правнуци. Всеки уикенд при него идват, за да го видят дъщеря му Айсен и синът му Вахдет, които живеят в Ардино. Дъщеря му Бирсен живее и работи в Бурса.
Родопчанинът дълги години е работил като начален учител в близкото село Теменуга. Бил е и кмет на Теменуга през 80-те години на миналия век. Също така е работил и като пощальон в Гърбище.
Бай Касим е най-щастлив, когато цялото му семейство успее да се събере заедно на Рамазан и Курбан Байрам.

Прочитания: 538 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари