Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
101- ГОДИШНАТА БАБА САБРИЕ ПРОПЪТУВА 653 КМ, ЗА ДА ВИДИ РОДНИЯ СИ КРАЙ
24 Януари 2017

  [Още снимки]

101-годишната Сабрие Йешилбахче, изселничка от ардинското село Хромица, пропътува 653 км от Бурса, за да види родния си край. „Може би идвам за последен път. Тук сме родени, и където и да отидем, носталгията по родните места не ни изоставя”, споделя баба Сабрие. Столетницата живее в Бурса и е в отлично здраве и работоспособност, шета из двора на къщата на синовете си, грижи се сама за себе си, всяка сутрин пие кафе с мляко или липов чай и гледа телевизионните сериали.
Баба Сабрие бе посетена и от кмета на общината Ресми Мурад, който седна на сладка раздумка с нея, синовете му Бестами, Зюлкеф и дъщерите й Зейнеб и Басрие.
„Възрастните хора са нашето богатство. Те са живата история на Родопите и ние трябва да се отнасяме с уважение към тях, заяви Ресми Мурад. Той пожела на столетницата да бъде все така жизнена и да празнува още много рождени дни.
Баба Сабрие е родена на 17 май 1916 година в бедно земеделско семейство в близкото село Богатино. На полето е от малка, родителите й били тютюнопроизводители. На 19 години се омъжва. Със съпруга си Мустафа Милязим, починал през 70-те години на миналия век, са били сплотено семейство и са отглеждали с голяма любов и всеотдайност своите наследници. Имат две дъщери и четирима синове. Радва се на осемнадесет внуци и четири правнука. През 1971 година заедно със семейството си се изселва в Турция.
Столетницата сподели, че над 50 години е работила на тютюневите ниви от изгрев до залез. В същото време е залесявала и хиляди дръвчета от бор, смърч и бяла бреза много земи от местния горски фонд. „Сега като ги видях пораснали, отново си спомних за тези години”, казва със сълзи на очи баба Сабрие. Обича да яде плодове и зеленчуци, краве кисело мляко. Рядко яде месо и то предимно на празници. На 96-годишна възраст й се сбъдва най-голямата мечта на баба Сабрие – да отиде на хаджилък в Мека. Съветът, който дълголетницата отправя към днешните млади, за да съхранят своята жизненост, е вместо да спортуват във фитнес залите в града, да отидат до крайградските села, за да помагат на земеделците и да работят на полето, докато се изпотят. Столетницата се надява през лятото отново да посети родния си край.

Прочитания: 627 пъти

 
Избори 2019
 
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари