Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
ХУДОЖНИЧКА ОТ КЪРКЛАРЕЛИ ЩЕ ПРАВИ УНИКАЛНИ 3D-РИСУНКИ В АРДИНО
28 Февруари 2017

  [Още снимки]

Художниците имат платна. Тези, които правят графити - стени. Определена група художници обаче намира земята под краката си за много по-вдъхновяваща. Ейлем Чалъшкан от турския град Къркларели (Лозенград) обича да рисува уникални 3D-рисунки върху тротоари, паркове, във входовете на различни държавни институции, училища. Тя е първата жена в Турция, която се усъвършенствала в това уникално изкуство. Младата художничка за пръв път посещава нашата страна, а Ардино, която е побратимена община с Къркларели ще първият град, където ще нарисува уникални 3D-рисунки.
Днес кметът на общината Ресми Мурад прие в кабинета си младата художничка Ейлем Чалъшкан. Заедно с нея бяха още Варол Шен, гл.специалист „Връзки с обществеността” към община Къркларели и Федаи Каврък, мениджър на художничката.
Варол Шен предаде специални поздравления към ардинчани от кмета на Къркларели Мехмед Сиам Кисимоглу.
Ресми Мурад сподели, че общинското ръководство винаги е организирал и подкрепял прояви в сферата на културата и изкуството. „Мисля, че 3D шедьофрите ще бъдат голяма атракция за жителите и гостите на града. Той припомни, че през изминалата година в Ардино е организирана вечер, посветена на творчеството на майстора на 3D-картини Идрис Йоздоган от Бурса.
По-късно Ресми Мурад и гостите от южната ни съседка обиколиха центъра на града, за да изберат местата, където ще бъдат нарисувани 3D-рисунките. Избрани бяха две места – централният парк в града и антрето на СУ „Васил Левски”.
„Обичам да творя за хората. Не съм преминала специални курсове. Това е божий дар. Сама по-себе си съм се усъвършенствала. Дори и в Турция, все още няма училище, университет или частни уроци, където да се обучавам”, сподели Ейлем. Тя подчерта, че за изработването на една 3D-рисунка са необходими най-малко 10 дни. Нужна е специална техника, тъй като рисунките се правят навън, където температурните амплитуди са различни през годината.
Гостите от Къркларели разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя пред бюст-паметник на Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей.
Ейлем Чалъшкан е родена в Люлебургас. Завършила е Анадолския университет в Къркларели специалност „Икономика”.Прочитания: 557 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари