Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
НОТАРИУСИ И КМЕТОВЕ ОБЕДИНЯВАТ УСИЛИЯТА СИ СРЕЩУ ИМОТНИТЕ ИЗМАМИ
13 Април 2017


Ардинския нотариус Наско Борисов: Готов съм персонално да обуча всеки кмет на населено място в Ардино относно заверките на пълномощни за имот!

Въпросите зададе: Гюнер ШЮКРИ

Наско Борисов е родом от град Кнежа, Плевенско. Завършил е право в Софийския универстет „Свети Климент Охридски“. Има над шест години юридическа практика в София. Автор е на книгите „135 години Български нотариат“ и „Ролята на нотариуса в борбата с имотните измами“.

Г-н Борисов, какво общо имат нотариусите и кметовете, че е възможно заедно да работят срещу имотните измами?

- Според Конституцията и законите на страната едно лице може да извършва нотариални заверки само ако е нотариус или орган на публичната власт. Съдията по вписванията, българските дипломатически и консулски представители в чужбина и кметовете на населени места, в определени от закона случаи имат правомощията да извършват някои нотариални заверки в това число и пълномощни за разпореждане с недвижим имот. Това е основен принцип на нашето законодателство. Нотариалното производство е съдебно-охранителна процедура и може да бъде извършвано само от нотариуси или от други лица с публични функции.

Всеки кмет ли може да завери пълномощно за разпореждане с имот?

- Не. Според закона такова правомощие имат само кметовете на онези населени места, в които няма нито нотариус, нито районен съд. Например кметът на община Ардино не може да завери пълномощно за имот, но кметът Бял извор може. Важно е да се знае, че това правомощие на кметовете не ограничава избора на населението. Хората могат да избират дали пълномощното ще бъде заверено от кмета или от най-близкия до тяхното населено място нотариус.

Различно ли е качеството и цената на нотариалните услуги, извършвани от кмета и от нотариуса?

- Нотариалната заверка не е услуга, а съдействие, което един властнически орган дава на гражданите за законното упражняване на техни права и интереси и това съдействие се таксува еднакво на територията на страната, независимо кой го извършва. Поради това нотариалната заверка и на кмета, и на нотариуса имат една и съща правна стойност. От друга страна по-голямата част от кметовете на населени места вероятно не са юристи, а заверката на пълномощно за имот има много сериозни юридически последици. Колегата Анелия Карабенчева от Бяла Слатина преди години издаде специална книга - Наръчник за нотариални удостоверявания в кметството. Този наръчник трябва да е настолна книга на всеки кмет.

Излиза, че пълномощните на селските кметове се оказват най-голямата заплаха, а имотната мафия по големите градове действа безнаказано!

- Ако кметът допусне грешка при заверката на пълномощно за разпореждане с недвижим имот, собствеността на упълномощителя ще бъде застрашена. А когато собствеността е застрашена, това къде се намира имотът и каква е неговата стойност няма никакво значение. Правото на собственост е еднакво и за бедния, и за богатия. През 2009 г. Нотариалната камара създаде информационна система "Единство", която съдържа информация за над 280 000 пълномощни за имоти и оттеглянето на такива пълномощни. До момента няма нито една имотна измама, извършена с пълномощно, заверено от нотариус и качено в системата. За съжаление кметските пълномощни не присъстват в системата "Единство" и точно случаите на измами с такива пълномощни зачестиха.

Но това е технически въпрос. Как една информационна система може да спре измамите с имоти?

- Информационните системи регулирани със закон са действащо право, а не обикновена компютърна програма. Съдържанието и функциите на системата "Единство" са уредени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, Търговския закон, Закона за особените залози и още няколко наредби. Всеки нотариус в момента, в който завери пълномощно за имот, качва неговото съдържание в системата в реално време. И когато упълномощителят се яви пред друг нотариус за извършване на сделка чрез пълномощното, първата задача на колегата е да провери в системата дали такова пълномощно въобще съществува. В момента Министерство на правосъдието предлага законодателна промяна, която да даде право на достъп на кметовете до системата "Единство", за да могат и те да качват заверените от тях пълномощни.

Законодателната промяна е лесна, но как ще се обезпечи технически този въпрос?

- Информационна система "Единство" е модерна и интуитивна софтуерна система. С нея се работи лесно, да не кажа елементарно. Необходим е компютър, който да е свързан с интернет и това е всичко. Не се изискват умения по-сложни от това да си провериш електронната поща. С влизането в сила на законодателните промени, на всички кметове на населени места ще бъде създаден специален достъп до системата Единство чрез потребителско име и парола, връзката ще бъде по защитен канал и само пасивна. Тоест те ще могат само да качват пълномощните за имот, но не и да правят справки. Просто защото справките не са им нужни, тъй като кметовете не могат да извършват нотариален акт за сделка.

В Община Ардино има 52 населени места, готов ли сте да съдействате на всеки един от кметовете на тези села?

- Повечето от тях вече ги познавам лично. Готов съм с всеки един от тях да споделя основните правила при нотариалната заверка на пълномощни за имот. А защо да не направим и групово обучение? Що се отнася до информационната система, аз участвах в нейното създаване в качеството си на компютърен специалист, така че всичко относно тази система ми е напълно ясно.

Какво ще пожелаете на колегите си нотариуси и на кметовете на населени места?

И на колегите си и на кметовете желая здраве, вдъхновение и да се отнасят с високо чувство на отговорност към функциите, които държавата ни е възложила. Смятам, че за успешното решаване на всеки социален проблем е необходимо обединяване на усилията на различни специалисти. Нотариалната гилдия е показала през годините, че има желание и воля да сътрудничи както с другите юридически гилдии, така и с представителите на гражданското общество, на държавната и местната власт. Сигурен съм че настоящото начинание ще бъде успешно именно, защото Нотариалната камара и Националното сдружение на общините си подадоха ръка, а Министерството на правосъдието одобри подетата инициатива.
-

Прочитания: 307 пъти

 
Длъжници
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Имате ли доверие на педагозите в детската градина, която посещават децата Ви?

Да. Нямам повод за притеснение
Не, смятам, че не се грижат адекватно за детето ми
Имам повод да не им вярвам, но си мълча, за да не стане "лош"
Не мога да дам категоричен отговор


Начална дата на анкетата:
2018-02-26


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари
   
     
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дамски,мъжки и детски дрехи