Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
БАЙ МЕХМЕД ОТ МЛЕЧИНО: ОБИЧАМ ДА ПРАВЯ СЕВАП (ДОБРИНИ), ЗАЩОТО ИСКАМ В ОТВЪДНИЯ СВЯТ ДА БЪДА В ДЖЕННЕТА (РАЯ)
05 Юни 2017


По повод свещения месец Рамазан за трета поредна година 86-годишният Мехмед Мурад организира ифтар за мюсюлманите от ардинското село Млечино. На благотворителната ритуална вечеря в местната джамия присъстваха около 20 вярващи. Сред тях бе и кметът на Млечино Гюлистан Садула. В менюто бе предвидено фасул чорба, пилешко месо и череши.
„Вече съм на преклонна възраст. Обичам да правя севап (добро дело), защото искам в отвъдния свят да бъда в дженнета (рая)”. Благодаря на всички за присъствието. Напълнихте сърцето ми”, сподели бай Мехмед след ифтара. Според него, този който през свещения месец нахрани бедни и вярващи ще получи опрощение на греховете си.
Бай Мехмед е роден на 26 май 1931 г. в село Горно Прахово. Родителите му били тютюнопроизводители. Заради беднотията на 8-годишна възраст е принуден да работи като овчар в родното си село, а на 14 заедно с баща си заминават да работят по строителните обекти в Димитровград. На 26 години създава семейство. Със съпругата си Гюлфиде, починала преди десет години, били сплотено семейство и отгледали с всеотдайност пет деца. Най-големият му син Селяхиттин от дълги години живее в Чорлу. Заради кризата другите му синове повече от 20 години живеят и работят в Белгия. По-голямата му дъщеря Томрис е омъжена в София, а Йълдъз е загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 година. В нейна памет е изградена и чешма, която носи нейното име.
Бай Мехмед има 13 години трудов стаж като миньор в Мадан. Дълги години е бил и бюфетчик-сервитьор в родното си село Горно Прахово. Най-голямото му богатство са децата, внуците и правнуците, които често го навестяват. През 2007 година се сбъдва и голямата мечта на бай Мехмед - отива на хаджилък в Мека и Медина. Надява се всеки вярващ да има възможност да посети двете свещени за мюсюлманите места.
От името на всички, имаминът на джамията в Млечино Тахир Тахир направи благодарствена молитва. Той пожела благоденствие и берекет на бай Мехмед, който от дълги години се грижи за молитвения дом в Млечино.


Прочитания: 707 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари