Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ПО СЛЕДИТЕ НА НАЗЪМ ХИКМЕТ НА БАЛКАНИТЕ
03 Август 2017


Група писатели, учители, адвокати и инженери от Истанбул посетиха Ардино. Тя е на тридневна екскурзия в България под надслов „По следите на Назъм Хикмет на Балканите“ с маршрут Истанбул – Кърджали – Ардино – Пловдив – София – Русе – Шумен – Варна – Бургас. В града под Белите брези, гостите от южната ни съседка разгледаха най-новите експонати в общинския музей. Положиха цветя пред бюст-паметник на световно известния турски писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али, който се намира в двора на общинския музей. Групата бе приета и от кмета на общината Ресми Мурад. По време на срещата Ресми Мурад запозна гостите с културно-историческото наследство на Ардино и перспективите за развитието на културата, образованието и туризма в общината.
Инициатори на проявата са писателите Селяхаттин Йолгиден и Шюкрю Ербаш.
Назъм Хикмет e един от най-известните турски класици – поет, писател, драматург, сценарист и обществен деец. Книгите му са преведени на над 50 езика.
Назъм Хикмет е роден на 20 януари 1902 година в град Солун. Под влияние на дядо му, който е бил паша, го записват във военноморско училище. През 1921 година Назъм Хикмет е вече студент в Москва, в Комунистическия университет за трудещите се от Изток. Завършва го и през 1928 година се връща в Турция. За активно участие в антифашистката борба бива затворен. Излежава няколко присъди, като десет години по-късно (1937 г.) фашистката реакция в Турция го осъжда на цели двадесет и осем години затвор. Под натиска на прогресивните обществени сили от цял свят правителството след време се вижда принудено да го освободи. През 1951 година той за втори път заминава за СССР. За поета Съветският съюз става втора родина. Назъм Хикмет е бил скъп гост и в нашата страна в началото на 50-те години на миналия век. Седемнадесетгодишното пребиваване в затворите е причина рязко да се влоши здравето на големия писател и обществен деец (той бе и член на Световния съвет на мира). На 3.VI.1963 г. спира да тупти сърцето на поета. Погребан е в Москва.

Прочитания: 700 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари