Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
В ГОРНО ПРАХОВО ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ БАЛКАНСКАТА ВОЙНА
06 Август 2017

  [Още снимки]

Стотици души от ардинското село Горно Прахово, околните села и изселници, които пристигнаха от Турция и Западна Европа участваха в традиционния мевлид за здраве и берекет. Религиозното събитие се проведе край чешмата в местността „Насуфлар съртъ” и бе уважено от областния лидер на ДПС инж. Изет Шабан, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бе и проф. Халил Ибрахим Ерол от университета „Юскюдар“ от Истанбул, с корени от Горно Прахово.
Духовници, водени от бившия главен мюфтия на България Фикри Сали и имамина на Долно Прахово Нуриттин Исмаил прочетоха айети от Корана. Тук преди 105 години по време на Балканската война са били убити местни жители. Мюсюлманите почетоха и тяхната памет. Ходжите направиха и молебен за дъжд.
След тържествения молебен всички присъстващи бяха нагостени със седем казана пилаф, приготвен от Хълми Шен от кърджалийското село Айрово. За мевлида са използвани над 100 кг телешко месо и 100 кг ориз. Всички разходи бяха поети от 74-годишният фелдшер Халил Ибрахим Хаджъферад и дъщеря му д-р Недрет Хаджъферад, анестезиолог-реаниматор в Областната онкологична болница в Бурса.
„Решихме тази година да бъдем основни спонсори на традиционния мевлид в „Насуфлар съртъ”. Човек не трябва да забравя миналото си и да съхрани традициите си. Тук са били разстреляни невинни жители от селото ни по време на Балканската война. Вече сме на преклонна възраст и искам да направя хаир (добро дело)”, заяви Халил Ибрахим Хаджъферад.
Кметът на Горно Прахово Мехмед Мюмюн се надява тази традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на спонсорите за финансовата подкрепа.


Прочитания: 652 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари