Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
МНОГОСТРАНЕН ТАЛАНТ

(Почит към паметта на Осман Азиз)

07 Август 2017

  [Още снимки]

Тази година се навършват 80 години от рождението на талантливия певец, поет, радиожурналист и изследовател на музикалната култура на българските турци ОСМАН АЗИЗ (11.06.1937, с. Неофит Бозвелиево – 15.10.2007 г., София).
Точно на рождената му дата през Юни т. г. на гроба му в кв. Горна Гледка – Кърджали, с участието на общественици и културни дейци от всички общини на Кърджалийска област, се проведе поклонение пред паметта на забележителния творец, оставил трайна и незаличима диря в културата на българските турци. С кратко слово беше проследен жизненият и творческият му път.
Участниците в поклонението се обединиха около идеята паметта на големия творец да се почете с подобаващо възпоменателно културно събитие. Спонтанната идея беше прегърната от ръководството на Община Момчилград, на територията на която се намира родното село на Осман Азиз, Неофит Бозвелиево (до 1978 г. – към Община Крумовград). :Момчилградчани тъкмо бяха в навечерието на традиционните си културни празници в края на м. Юли.
Пътят от идеята до реализацията не беше дълъг. В края на миналата година, на областно съвещание в Кърджали на читалищни и културни дейци във връзка с конкурсите `Букет` се спомена, че наближава 80-годишнината от рождението на Осман Азиз, който заслужава да бъде почетен по подобаващ начин. След сериозна подготовка, на 27.07.2017 г., в рамките на дните „Момчилград винаги в сърцето ми”, в Читалище „Нов Живот” се проведе Вечер, посветена на живота и творчеството на многостранния и самобитен талант Осман Азиз. На поканата на Община Момчилград се отзоваха представители на всички общини от Кърджалийска област. Тук бяха и представители на културни институции и творчески сдружения от Кърджали и областта, читалищни дейци, поети, настоящи и бивши дейци на културата, сред които и ветеранът на музикалната култура и композитор Ружди Шукриев. Представителна група имаше от община Ардино – местният Обществен съвет за закрила на културното наследство се включи в подготовката и реализацията на събитието със свой изследователски продукт – мултимедийна презентация, посветена на жизнения и творчески път на Осман Азиз.
Програмата стартира с поетична творба на Осман Азиз, поднесена емоционално от младата рецитаторка Хатидже Мустафа на фона на популярна негова песен.
С многоброен документален, а също и с богат, автентичен илюстративен материал, презентацията осветли непознати или потънали в забвение факти и данни за живота и творчеството на народния певец, поета, журналиста и изследователя Осман Азиз. Учи в крумовградската гимназия и веднага записва Турска филология в Софийския университет. Още през първата му студентска година е привлечен на работа като говорител в Радио София – предавания на турски език. На тази дейност отдава цели 35 години като говорител и автор на стотици /над 500/ специализирани предавания, посветени на турския фолклор в България. Във фонотеката на Радио София има записани и звучали през десетилетията около 300 песни, почти всички автентични и издирени от самия него. Сам пише текстове на песни и композира, като за тяхната хармонизация разчита на помощта на Тургут Шиникяр и Димитър Динев. Голяма популярност добива песента му за Кърджали. Автор е на радиокомпозицията за трагичната любов на Юсуф („Между Кърджали и Арда”).
Осман Азиз е талантлив поет. Първата му поетична книга „Големият огън” /”Büyük Ateş”/ излиза през 1965 година в изд. `Народна просвета` - София. В нея са включени стихове за родното му село и Родопите, за новия живот, за любовта, за борбата на народите за свобода и независимост. Социалната тематика се съчетава с вълнуваща лирика, посветена на трепетите на младото сърце на поета. С прекъсвания (особено в периода на онова `слънчево затъмнение` за турската култура у нас през 80-те години на миналия век) Осман Азиз винаги публикува във вестници и списания свои стихове, но втората му поетична книга „Страхът на розите” /”Güllerin Korkusu”/ вижда бял свят едва през 2000 година. И в нея поетът е дълбоко социално ангажиран, възпява родината и родния си край, вълнува се за съдбата на хората, ту го терзаят тъмни облаци над техните души, ту се радва искрено на свободата да изрази себе си в песни и стихове на майчиния си език, ратува за доброто, по Вапцаровски издига глас за братството между хората в страната ни и по света. Пише за приятелството, за забравата, за самотата. И винаги – за любовта. Защото без нея няма нито песни, нито легенди…
Осман Азиз е задълбочен изследовател. Книгата му „Милите ни песни, нашите песни” /`Canlarım Türküler, Bizim Türküler”/ е истински музей на музикалната култура на българските турци. Представени са стотици изпълнители на турски песни, разказани са десетки легенди, анализирани са многобройни творчески и кадрови проблеми на проучването и съхраняването на местния турски фолклор. В годините на демокрация със свои разработки по тези теми участва в научни конференции и симпозиуми в страната и в чужбина.
Автор е на книга за живота на Нури Адалъ – легендарния `Нелсън Мандела` на българските турци, която книга сам превежда и на български език (`Огледалата прекъснаха пътя ми` / `Aynalar Yolumu Kesti`).
Днес всеки около и над 45-годишен ще Ви каже, че е израснал с песните на Осман Азиз. Във всички антологии на литературата на българските турци ще намерите негови стихове. 80-годишнината му стана повод в социалните мрежи да се споделят неизвестни досега негови изпълнения по време на различни публични събития в страната и чужбина.
Преди десет години момчилградчани са се готвели да отбележат тържествено 70-годишнината му, но съдбата е била неумолима – напусна ни 15 октомври 2007 г.


На събранието свои спомени за Осман Азиз разказа председателят на Читалище „Нов Живот” – Момчилград художникът Камбер Камбер. С една от най-популярните песни на Осман Азиз свое поздравление към участниците отправи талантливият майстор на саза /завършил консерватория в Измир/ Фахри Нур от Звездел, имал шанса да съпровожда на певеца на последната му публична изява в Измир през 2006, година преди кончината му.
Председателят на Общинския съвет – Момчилград Юмер Хюсеин благодари на присъствашите за участието и уважението към паметта на Осман Азиз, на всички, които имат принос към тази идея и нейната реализация.
Събитието завърши с изпълнения на музикалната формация `Букет` /с художествен ръководител Пенка Атанасова, в съпровод на майсторите на саза от група `Достлар` /Приятели/ от Кърджали, които развълнуваха участниците с едни от най-популярните песни на Осман Азиз, които ще останат завинаги емблема на неговото име и творческо наследство.
(Снимки от събитието: Ресмие Мюмюн)


Селяхидин Карабашев
Зам.-председател
на Обществения съвет
за закрила на културното наследство
Ардино

Прочитания: 732 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари