Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
МНОГОСТРАНЕН ТАЛАНТ

(Почит към паметта на Осман Азиз)

07 Август 2017

  [Още снимки]

Тази година се навършват 80 години от рождението на талантливия певец, поет, радиожурналист и изследовател на музикалната култура на българските турци ОСМАН АЗИЗ (11.06.1937, с. Неофит Бозвелиево – 15.10.2007 г., София).
Точно на рождената му дата през Юни т. г. на гроба му в кв. Горна Гледка – Кърджали, с участието на общественици и културни дейци от всички общини на Кърджалийска област, се проведе поклонение пред паметта на забележителния творец, оставил трайна и незаличима диря в културата на българските турци. С кратко слово беше проследен жизненият и творческият му път.
Участниците в поклонението се обединиха около идеята паметта на големия творец да се почете с подобаващо възпоменателно културно събитие. Спонтанната идея беше прегърната от ръководството на Община Момчилград, на територията на която се намира родното село на Осман Азиз, Неофит Бозвелиево (до 1978 г. – към Община Крумовград). :Момчилградчани тъкмо бяха в навечерието на традиционните си културни празници в края на м. Юли.
Пътят от идеята до реализацията не беше дълъг. В края на миналата година, на областно съвещание в Кърджали на читалищни и културни дейци във връзка с конкурсите `Букет` се спомена, че наближава 80-годишнината от рождението на Осман Азиз, който заслужава да бъде почетен по подобаващ начин. След сериозна подготовка, на 27.07.2017 г., в рамките на дните „Момчилград винаги в сърцето ми”, в Читалище „Нов Живот” се проведе Вечер, посветена на живота и творчеството на многостранния и самобитен талант Осман Азиз. На поканата на Община Момчилград се отзоваха представители на всички общини от Кърджалийска област. Тук бяха и представители на културни институции и творчески сдружения от Кърджали и областта, читалищни дейци, поети, настоящи и бивши дейци на културата, сред които и ветеранът на музикалната култура и композитор Ружди Шукриев. Представителна група имаше от община Ардино – местният Обществен съвет за закрила на културното наследство се включи в подготовката и реализацията на събитието със свой изследователски продукт – мултимедийна презентация, посветена на жизнения и творчески път на Осман Азиз.
Програмата стартира с поетична творба на Осман Азиз, поднесена емоционално от младата рецитаторка Хатидже Мустафа на фона на популярна негова песен.
С многоброен документален, а също и с богат, автентичен илюстративен материал, презентацията осветли непознати или потънали в забвение факти и данни за живота и творчеството на народния певец, поета, журналиста и изследователя Осман Азиз. Учи в крумовградската гимназия и веднага записва Турска филология в Софийския университет. Още през първата му студентска година е привлечен на работа като говорител в Радио София – предавания на турски език. На тази дейност отдава цели 35 години като говорител и автор на стотици /над 500/ специализирани предавания, посветени на турския фолклор в България. Във фонотеката на Радио София има записани и звучали през десетилетията около 300 песни, почти всички автентични и издирени от самия него. Сам пише текстове на песни и композира, като за тяхната хармонизация разчита на помощта на Тургут Шиникяр и Димитър Динев. Голяма популярност добива песента му за Кърджали. Автор е на радиокомпозицията за трагичната любов на Юсуф („Между Кърджали и Арда”).
Осман Азиз е талантлив поет. Първата му поетична книга „Големият огън” /”Büyük Ateş”/ излиза през 1965 година в изд. `Народна просвета` - София. В нея са включени стихове за родното му село и Родопите, за новия живот, за любовта, за борбата на народите за свобода и независимост. Социалната тематика се съчетава с вълнуваща лирика, посветена на трепетите на младото сърце на поета. С прекъсвания (особено в периода на онова `слънчево затъмнение` за турската култура у нас през 80-те години на миналия век) Осман Азиз винаги публикува във вестници и списания свои стихове, но втората му поетична книга „Страхът на розите” /”Güllerin Korkusu”/ вижда бял свят едва през 2000 година. И в нея поетът е дълбоко социално ангажиран, възпява родината и родния си край, вълнува се за съдбата на хората, ту го терзаят тъмни облаци над техните души, ту се радва искрено на свободата да изрази себе си в песни и стихове на майчиния си език, ратува за доброто, по Вапцаровски издига глас за братството между хората в страната ни и по света. Пише за приятелството, за забравата, за самотата. И винаги – за любовта. Защото без нея няма нито песни, нито легенди…
Осман Азиз е задълбочен изследовател. Книгата му „Милите ни песни, нашите песни” /`Canlarım Türküler, Bizim Türküler”/ е истински музей на музикалната култура на българските турци. Представени са стотици изпълнители на турски песни, разказани са десетки легенди, анализирани са многобройни творчески и кадрови проблеми на проучването и съхраняването на местния турски фолклор. В годините на демокрация със свои разработки по тези теми участва в научни конференции и симпозиуми в страната и в чужбина.
Автор е на книга за живота на Нури Адалъ – легендарния `Нелсън Мандела` на българските турци, която книга сам превежда и на български език (`Огледалата прекъснаха пътя ми` / `Aynalar Yolumu Kesti`).
Днес всеки около и над 45-годишен ще Ви каже, че е израснал с песните на Осман Азиз. Във всички антологии на литературата на българските турци ще намерите негови стихове. 80-годишнината му стана повод в социалните мрежи да се споделят неизвестни досега негови изпълнения по време на различни публични събития в страната и чужбина.
Преди десет години момчилградчани са се готвели да отбележат тържествено 70-годишнината му, но съдбата е била неумолима – напусна ни 15 октомври 2007 г.


На събранието свои спомени за Осман Азиз разказа председателят на Читалище „Нов Живот” – Момчилград художникът Камбер Камбер. С една от най-популярните песни на Осман Азиз свое поздравление към участниците отправи талантливият майстор на саза /завършил консерватория в Измир/ Фахри Нур от Звездел, имал шанса да съпровожда на певеца на последната му публична изява в Измир през 2006, година преди кончината му.
Председателят на Общинския съвет – Момчилград Юмер Хюсеин благодари на присъствашите за участието и уважението към паметта на Осман Азиз, на всички, които имат принос към тази идея и нейната реализация.
Събитието завърши с изпълнения на музикалната формация `Букет` /с художествен ръководител Пенка Атанасова, в съпровод на майсторите на саза от група `Достлар` /Приятели/ от Кърджали, които развълнуваха участниците с едни от най-популярните песни на Осман Азиз, които ще останат завинаги емблема на неговото име и творческо наследство.
(Снимки от събитието: Ресмие Мюмюн)


Селяхидин Карабашев
Зам.-председател
на Обществения съвет
за закрила на културното наследство
Ардино

Прочитания: 498 пъти

 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Имате ли доверие на педагозите в детската градина, която посещават децата Ви?

Да. Нямам повод за притеснение
Не, смятам, че не се грижат адекватно за детето ми
Имам повод да не им вярвам, но си мълча, за да не стане "лош"
Не мога да дам категоричен отговор


Начална дата на анкетата:
2018-02-26


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари
   
     
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дамски,мъжки и детски дрехи