Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
КМЕТЪТ РЕСМИ МУРАД ИНИЦИИРА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ИЗУЧАВАНЕТО НА МАЙЧИН ЕЗИК (ТУРСКИ ЕЗИК)
07 Ноември 2017


Във връзка с възможностите за финансиране чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство между България и Исландия, княжество Лихтенщайн и кралство Норвегия, кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати официално писмо до Министерството на образованието и науката (МОН) с предложения за участие в програмата за „Местно развитие, намаляване на бедността и ускорено включване на уязвими групи“ в приоритетните области „Деца и младежи в риск“ и „Местно развитие и намаляване на бедността“.
Ресми Мурад предлага в програмната област „Деца и младежи в риск“ да има проектно финансиране за разрешаване проблемите с изучаването на майчин език (турски език), а програмната област „Приобщаване и гарантиране на правата на ромите“ да бъде разширена и допълнена с другите етнически групи и общности, за да бъдат спазени хоризонталните принципи на Европейския съюз (ЕС).
„Прилагането на делегираните бюджети ограничава финансовото осигуряване на групите по майчин език. Съществуващите проблеми, свързани с изучаването на майчин език са нормативни, финансови, организационни, ресурсни и кадрови поради, което има отлив и не се изучава в една голяма част в образователните институции. В тази връзка предлагам за насърчаване на правата и благосъстоянието на децата и младите хора да има финансиране на проекти за подобряване на условията по изучаването на майчиния език и за осъществяване на сътрудничество между общини в ЕС, образователни институции за обмен на положителни практики и иновации. За социално-икономическото развитие на специфични географски райони да бъдат подпомагани общините за създаване и подобряване на техническата инфраструктура и сградния фонд на предучилищните заведения, училища и за подпомагане на социално слабите семейства със стипендии за учениците“, се посочва в изпратеното писмо от кмета Мурад.

Прочитания: 1287 пъти

 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Имате ли доверие на педагозите в детската градина, която посещават децата Ви?

Да. Нямам повод за притеснение
Не, смятам, че не се грижат адекватно за детето ми
Имам повод да не им вярвам, но си мълча, за да не стане "лош"
Не мога да дам категоричен отговор


Начална дата на анкетата:
2018-02-26


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари
   
     
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дамски,мъжки и детски дрехи