Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
КМЕТЪТ РЕСМИ МУРАД ИНИЦИИРА ПОДОБРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯТА ЗА ИЗУЧАВАНЕТО НА МАЙЧИН ЕЗИК (ТУРСКИ ЕЗИК)
07 Ноември 2017


Във връзка с възможностите за финансиране чрез финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство между България и Исландия, княжество Лихтенщайн и кралство Норвегия, кметът на община Ардино Ресми Мурад изпрати официално писмо до Министерството на образованието и науката (МОН) с предложения за участие в програмата за „Местно развитие, намаляване на бедността и ускорено включване на уязвими групи“ в приоритетните области „Деца и младежи в риск“ и „Местно развитие и намаляване на бедността“.
Ресми Мурад предлага в програмната област „Деца и младежи в риск“ да има проектно финансиране за разрешаване проблемите с изучаването на майчин език (турски език), а програмната област „Приобщаване и гарантиране на правата на ромите“ да бъде разширена и допълнена с другите етнически групи и общности, за да бъдат спазени хоризонталните принципи на Европейския съюз (ЕС).
„Прилагането на делегираните бюджети ограничава финансовото осигуряване на групите по майчин език. Съществуващите проблеми, свързани с изучаването на майчин език са нормативни, финансови, организационни, ресурсни и кадрови поради, което има отлив и не се изучава в една голяма част в образователните институции. В тази връзка предлагам за насърчаване на правата и благосъстоянието на децата и младите хора да има финансиране на проекти за подобряване на условията по изучаването на майчиния език и за осъществяване на сътрудничество между общини в ЕС, образователни институции за обмен на положителни практики и иновации. За социално-икономическото развитие на специфични географски райони да бъдат подпомагани общините за създаване и подобряване на техническата инфраструктура и сградния фонд на предучилищните заведения, училища и за подпомагане на социално слабите семейства със стипендии за учениците“, се посочва в изпратеното писмо от кмета Мурад.

Прочитания: 1459 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Избори 2019
 
Предварителни избирателни списъци
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари