Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ОБЩИНА АРДИНО С ПРИЗ В ОБЛАСТТА НА ТУРИЗМА
16 Януари 2018

  [Още снимки]

Община Ардино бе отличена с престижна награда в конкурса „Най-добри европейски ЕДЕН дестинации - селекция 2016“, организиран от Министерство на туризма. Тя е класирана сред 31 общини в България, които участваха в националния конкурс за малко позната дестинация за културен туризъм и е сред избраните пет дестинации. Кметът Ресми Мурад получи отличието, което му бе връчено от зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, на официална церемония, състояла се понеделник в „Гранд хотел София“ .
Община Ардино е единствената от Южна България, която получава високото отличие. Дестинацията победител е община Ямбол, а четирите подгласници са община Мездра, община Ардино, община Драгоман и община Чавдар.
По време на церемонията по награждаването фолклорната група за родопски песни към Народно читалище „Родопска искра“ в Ардино изнесе кратка програма, с която пресъздаде традициите на фолклора в община Ардино.
През годините община Ардино реализира мащабен проект по Оперативна програма „Регионално развитие“, който включваше реконструкция и рехабилитация на пътя за Дяволския мост, както и реставрация и консервация на самия мост. Освен новата 4-5 км пътна отсечка е извършено реставриране, оборудване и експониране на тракийското светилище „Орловите скали" и Барутчийницата в Ардино, ремонтирана е и сградата на Общинския музей.
В края на 2017 година бе реновиран заслонът-беседка на Дяволския мост. Изграден бе калдъръм за подход към моста, а целият средновековен мост бе осветен. Сега посетителите могат да се насладят и на нощния изглед на Дяволския мост.
В сградата на общинския музей функционира посетителски информационен център. Тук посетителите получават необходимата информация и услуги. Предоставят се велосипеди и ски, рекламни материали и най-различни сувенири.
Община Ардино ще продължава да полага усилия за развитието на туризма и през настоящата 2018 година.
На територията на община Ардино са запазени материални следи от древни епохи и култури. Южно от Ардино по протежение на стария античен път могат да се видят загадъчните „Орлови скали” – стотина отвесни каменни ниши с култово предназначение, издълбани на недостъпно място по времето на траките. Орловите скали са предизвикателство за любителите на пешеходния туризъм и за фото снимки.
Символът на Ардино Дяволския мост е сред най-впечатляващите архитектурни шедьоври у нас, построен в началото на 16-ти век по заповед на султан Селим първи. До него водят асфалтиран път и туристическа екопътека, а за търсачите на силни усещания се организира тур с велосипеди. Бреговата ивица е идеална за пикник, плаж и риболов.
Туристическият комплекс „Белите брези” е естествен резерват на белокора бреза, подходящ за лечение на белодробни и алергични заболявания. Обявен е за курорт с национално значение.
На територията на родопската община се намират още средновековните крепости „Кривус”, „Калето” и „Патмос”. А в землището на Любино, между Давидовска река и река „Арда” се намира природната забележителност „Хладилника”.


Прочитания: 1124 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари