Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ИЗСЕЛНИЦИ ОТ ТУРЦИЯ ИДВАТ, ЗА ДА ОТГЛЕЖДАТ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
30 Март 2018


Изселници от Ардинския край, които от десетилетия живеят и работят в Турция, с настъпването на пролетта идват в родния си край, за да подреждат дворове или да ремонтират къщите си. Един от тях e 51-годишният Йълмаз Мутлу от Башево. От един месец той вече е в родния си край. В квартал „Буджа“ в Измир има триетажна къща. Двамата му синове живеят с него - за всеки е направил по един етаж. Йълмаз споделя, че живее добре в южната ни съседка, но душата му винаги копнее за България.
„Откакто се пенсионирах, през повечето времето от годината съм в Башево. Стегнах бащината си къща, имаме и градина, където отглеждам плодове и зеленчуци. Токущо засадих картофи, тукашните имат много хубав вкус. Цяла зима в Измир изкарвам с картофи от България“, разказва Йълмаз Мутлу. Той силно се притеснява от обезценяването на турската лира. „Тук, хората мислят, че пенсионерите от Турция се връщат, защото тук е по-евтино и с високите си пенсии ще живеят по-добре. Той не е
съгласен с това. „По-евтини са само месото, млякото, цигарите и алкохолът, а всичко останало в България е по-скъпо – хранителните продукти, плодовете и зеленчуците, транспортът“, казва Йълмаз. Според него спокойствието и чистият въздух са основните причини, за да остане цяло лято тук в Родопите. „Вечер седя, пия си ракията и гледам планината. Това там го няма. Родното място не се забравя. Докато умра, ще съм тука. И на децата съм казал - искам гробът ми да е тук!“, казва Йълмаз. Той е един от организаторите на традиционния селищен празник в Башево, който тази година ще се проведе на 11 и 12 август.

Прочитания: 934 пъти

 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари