Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
АРДИНО ТАЧИ СВОИТЕ БЕЛЕЖИТИ ЛИЧНОСТИ
03 Април 2018

  [Още снимки]

Две годишнини на значими личности на Ардино бяха отбелязани в понеделник в Ардино. Сто и тридесет години от рождението на известния педагог, дългогодишния директор на турската прогимназия в Егридере, след 1934 г. – Ардино, Хасан Сабри Ефенди и 70 години от смъртта на световноизвестния турски писател и поет Сабахаттин Али, роден в Егридере/Ардино през 1907 г. и убит край Кръкларели на 2 април 1948 г. Организатор на проявата беше Община Ардино.
Освен ръководния състав на Общината, начело с кмета Ресми Мурад и председателя на Общинския съвет Сезгин Байрям във възпоминателните събития участваха общественици, читалищни дейци, граждани, гости на града.
Ресми Мурад, сподели пред присъстващите задоволството и вълнението си от отношението на участниците към нициативата да се отбележат подобаващо тези две годишнини. „Радвам се, че ардинската общественост по стара традиция отдава голямо значение и винаги почита своите достойни просветни дейци и забележителни творци, с големи заслуги за духовното издигане на хората тук и прославянето на този край“ , заяви в приветствието си кметът на Общината. Той отбеляза, че Сабахаттин Али и Хасан Сабри Ефенди са обща духовна ценност на жителите на Ардино.
Зам.-председателят на Обществения съвет за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев представи в презентации живота и дейността на Хасан Сабри Ефенди и личността и творческото дело на Сабахаттин Али. Подчерта, че съхраняването на тяхната памет е постоянна задача и утвърден стил на работа на Общинското ръководство и местните структури в духовната област.
Общинският съветник Съби Узунов изрази удовлетворението си от подобни събития. Заяви, че опитът на Ардино в културната област е впечатляващ и трябва да продължи с още по-мащабни прояви.
В рамките на деня, ръководството на общината и граждани почетоха паметта на двамата видни ардинчани - положени бяха венци и цветя пред бюст-паметника на Сабахаттин Али в двора на общинския музей и на гроба на Хасан Сабри Ефенди.
В памет на забележителните личности молитви отслужи имаминът на Ардино Орхан Якуб.
Поколения представители на местната интелигенция са били ученици на Хасан Сабри Ефенди, а след това - негови колеги. С проницателния си ум е насочвал и насърчавал своите възпитанци и колеги към самоусъвършенстване в областите, за които притежават лични дарби. Еднакво значение отдавал на религиозното и светско образование.
През 2007 г. в Ардино тържествено е отбелязана 100-годишнината от рождението на Сабахаттин Али. На честването присъства дъщерята на писателя, професора по музикология Филиз Али от Истанбул. В памет на това честване Филиз Али посажда в градския парк сребрист бор – едно свято място и в памет на големия писател. Под борчето е поставена мраморна информационна табела. Единадесет години след това честване проф. Филиз Али се очаква отново да посети родното място на баща си.

Прочитания: 673 пъти

 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Имате ли доверие на педагозите в детската градина, която посещават децата Ви?

Да. Нямам повод за притеснение
Не, смятам, че не се грижат адекватно за детето ми
Имам повод да не им вярвам, но си мълча, за да не стане "лош"
Не мога да дам категоричен отговор


Начална дата на анкетата:
2018-02-26


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари
   
     
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дамски,мъжки и детски дрехи