Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ЦВЕТЯ В ПАМЕТ НА ПИСАТЕЛЯ-ХУМАНИСТ САБАХАТТИН АЛИ ОТ УЧЕНИЦИ ОТ ФОТИНОВО
17 Април 2018


Ученици и техните родители от ОУ „Христо Смирненски“ от кирковското село Фотиново поднесоха цветя на бюст-паметника на родения в Ардино световноизвестен писател, поет, преводач и журналист Сабахаттин Али. С тях бе и учителката Зекийе Хасан. Инициативата е на родителския актив.
Зекийе Хасан сподели, че децата и родителите са изявили желание да видят родния град на великия поет и писател. „Сабахаттин Али винаги е бил на страната на онеправданите, с изострено чувство за справедливост, ценител на световната класика и голям хуманист. Учениците бяха заинтригувани и от периода на неговото учителстване, през който период , създава много топли и приятелски отношения със своите ученици“, заяви Хасан.
Учениците от Фотиново бяха посрещнати добродушно от кмета на общината Ресми Мурад и заместника му инж. Изет Шабан.
Кметът Ресми Мурад запозна учениците и техните родители с живота и творчеството на Сабахаттин Али. Той уточни, че през 2007 г. в Ардино тържествено е отбелязана 100-годишнината от рождението на Сабахаттин Али. На честването присъства дъщерята на писателя-професорът по музикология Филиз Али от Истанбул. В памет на това честване Филиз Али посажда в градския парк сребрист бор – едно свято място и в памет на големия писател. Под борчето е поставена мраморна информационна табела.
„Гордеем се с творчеството на Себахаттин Али. Неговите творби и днес може да послужат за пример на човечеството”, заяви Ресми Мурад.
Сабахаттин Али е роден на 25 февруари 1907 год. в Егридере /Ардино. Романите, разказите и стиховете му са популярни и в България, където са издадени както на турски, така и на български език. Книгите на писателя са преведени на над 30 езика. Нарежда се сред имената на най-големите писатели-хуманисти и демократи на Балканите и в света. През 1948 година е убит на път за България край Къркларели.
Учениците от Фотиново посетиха и едно от най-красивите места в Родопа планина - Дяволският мост.

Прочитания: 14905 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари