Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
В ЯБЪЛКОВЕЦ ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА НЕВИННО ЗАГИНАЛИТЕ В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА
07 Май 2018


Паметна плоча с имената на невинно загиналите жители от Ябълковец по време на Балканските войни през 1912-1913 година издигнаха в центъра на родопското село. Мраморният знак е изграден с финансовото осигуряване на 59-годишният Ашъкгарип Алипаша от Измир, който е потомък на загиналите ябълковци, и с доброволния труд на местните жители.
На официалното откриване присъстваха кметът на община Ардино Ресми Мурад, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, граждани и изселници от Турция. Бившият главен мюфтия Фикри Сали отслужи дуа (молитва) в памет на загиналите.
Кметът Ресми Мурад, приветства всички дошли да изразят своята почит към невинно загиналите местни жители в Балканската война. „Искам да изкажа своята сърдечна благодарност за инициативата на Ашъкгарип Алипаша, който даде идеята за поставяне на паметен знак в чест на загиналите от селото по време на Балканската война. Специални благодарности и на селския управник, Мюзейен Сюлейман, която с ентусиазма си допринесе за реализирането на това начинание“, заяви Ресми Мурад.
68-годишният Мюмюн Дживан от Маниса бе дошъл специално за откриването на паметния знак. Той сподели, че прадядо му Мюмюн Емруллах Алипаша е сред загиналите жители на Ябълковец. „Те са нашата най-голяма гордост. Нека паметният знак, поставен в центъра на Ябълковец , пази спомена за невинно падналите жертви, причинени от Балканската война, която противопоставя хората на етническа основа без хората да носят вина за това. Моралното значение на този паметен знак е много голямо. Той трябва да ни напомня за миналото и да дава пример на младото поколение”, заяви Мюмюн Дживан.
Преди откриването на паметната плоча в местната джамия се проведе мевлид за здраве и берекет. С дуа (молитва) бе почетена и паметта на невинно загиналите по време на Балканската война. Всички присъстващи бяха нагостени с 5 казана кешкек. Основен спонсор на религиозното събитие бе Мехмед Хасан от Горно Прахово.

Прочитания: 6911 пъти

 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари