Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
В ЯБЪЛКОВЕЦ ОТКРИХА ПАМЕТНА ПЛОЧА НА НЕВИННО ЗАГИНАЛИТЕ В БАЛКАНСКАТА ВОЙНА
07 Май 2018


Паметна плоча с имената на невинно загиналите жители от Ябълковец по време на Балканските войни през 1912-1913 година издигнаха в центъра на родопското село. Мраморният знак е изграден с финансовото осигуряване на 59-годишният Ашъкгарип Алипаша от Измир, който е потомък на загиналите ябълковци, и с доброволния труд на местните жители.
На официалното откриване присъстваха кметът на община Ардино Ресми Мурад, секретарят на общината инж. Кемал Алиев, граждани и изселници от Турция. Бившият главен мюфтия Фикри Сали отслужи дуа (молитва) в памет на загиналите.
Кметът Ресми Мурад, приветства всички дошли да изразят своята почит към невинно загиналите местни жители в Балканската война. „Искам да изкажа своята сърдечна благодарност за инициативата на Ашъкгарип Алипаша, който даде идеята за поставяне на паметен знак в чест на загиналите от селото по време на Балканската война. Специални благодарности и на селския управник, Мюзейен Сюлейман, която с ентусиазма си допринесе за реализирането на това начинание“, заяви Ресми Мурад.
68-годишният Мюмюн Дживан от Маниса бе дошъл специално за откриването на паметния знак. Той сподели, че прадядо му Мюмюн Емруллах Алипаша е сред загиналите жители на Ябълковец. „Те са нашата най-голяма гордост. Нека паметният знак, поставен в центъра на Ябълковец , пази спомена за невинно падналите жертви, причинени от Балканската война, която противопоставя хората на етническа основа без хората да носят вина за това. Моралното значение на този паметен знак е много голямо. Той трябва да ни напомня за миналото и да дава пример на младото поколение”, заяви Мюмюн Дживан.
Преди откриването на паметната плоча в местната джамия се проведе мевлид за здраве и берекет. С дуа (молитва) бе почетена и паметта на невинно загиналите по време на Балканската война. Всички присъстващи бяха нагостени с 5 казана кешкек. Основен спонсор на религиозното събитие бе Мехмед Хасан от Горно Прахово.

Прочитания: 1001 пъти

 
Длъжници
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Имате ли доверие на педагозите в детската градина, която посещават децата Ви?

Да. Нямам повод за притеснение
Не, смятам, че не се грижат адекватно за детето ми
Имам повод да не им вярвам, но си мълча, за да не стане "лош"
Не мога да дам категоричен отговор


Начална дата на анкетата:
2018-02-26


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари
   
     
Хотел Главатарски хан Онлайн магазин за дамски,мъжки и детски дрехи