Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   

Новини
 
Д-Р КАДИР КАБАКЧЪОГЛУ ОТБЕЛЯЗА 80-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ СРЕД ОБИЧ И ПОЧИТ
28 Юни 2018

  [Още снимки]

80-годишният юбилей на един от главните лекари на Многопрофилната болница за активно лечение в Ардино д-р Кадир Кабакчъоглу, живеещ понастоящем в Бурса, бе отбелязан тържествено в заседателната зала на общината.
Празникът на юбиляра уважиха ръководството на общината, начело с кмета Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям. Тук бяха още
областният лидер на ДПС инж. Изет Шабан, пастпрезидентите на Ротари клуб Кърджали-Джевдет Адем и Сабахатин Гьокче, зам.-председателят на Сдружението за културно сътрудничество „Егридерелилер“ (ардинци) в Бурса Юксел Юртсевен, управителят на болницата в Ардино д-р Гюнер Осман, съпругата на юбиляра Рейхане Кабакчъоглу. Събитието бе уважено и от лекари, медицински сестри, лаборанти, които са работили през годините в ардинското лечебно заведение. Сред тях бяха бившият управител на ардинската болница д-р Себахатин Хаджисеид, д-р Донка Дамакова, бивш детски лекар и завеждащ детското отделение до 1990 г., д-р Вълчо Митрушев,
мед. фелдшер Наджи Мустафов, гл. лаборант Елена Георгиева-Згурова, дългогодишната главна медицинска сестра Пакизе Ерен, главният готвач Мюмюн Бекир.
С мултимедийна презентация общественикът и зам.-председател на Обществения съвет
за закрила на културното наследство в Ардино Селяхидин Карабашев представи професионалния живот на д-р Кабакчъоглу, както и историята на болницата в Ардино. В 170 слайда беше проследена историята на здравеопазването в Ардинско. Първият лекар в района е Садък Ефенди (Хаджийсеинов), а първата здравна служба е създадена от д-р Валдемар Христензен, руски лекар, белогвардеец. Сегашната болница в Ардино е завършена и открита през 1958 г.от Строителни войски. Първият главен лекар е д-р Марин Маринов.
От свое име и от името на председателя на местния парламент Сезгин Байрям, кметът Ресми Мурад, връчи на д-р Кадир Кабакчъоглу плакет за големите му заслуги в сферата на здравеопазването. Прочете и поздравителн адрес до юбиляра.
Развълнуван в речта си юбилярът изказа искрените си благодарности към ръководството на общината за отбелязването на 80-годишнината му.
„Гордея се, че съм роден в Ардино и съм ардинчанин. Пожелавам на всеки един от вас да достигне моите години и да ги надмине“, заяви д-р Кабакчъоглу.
Организатор на проявата бе община Ардино.
Кой е д-р Кадир Кабакчъоглу?
Д-р Кадир Кабакчъоглу е роден през 1938 година в Ардино. Завършил е Висшия медицински институт „Иван Петрович Павлов“ в Пловдив. През 1963 г. е разпределен по договор като лекар в кърджалийското село Мост. През тези години детската смъртност в целия кърджалийски окръг е много голяма – 14 процента. Това го мотивира да се бори, за да спадне този процент. В рамките на година и половина намаля смъртността в селото до 4 процента. По негова идея и със съдействието на първия турски депутат в Народното събрание Исмаил Алиев и покойния председател на ТКЗС в Мост Азис Исмаил (баща на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис) в Мост се открива здравна служба. С първата си заплата д-р Кабакчъоглу купува термометри и ги дарява на всички жени в региона. През 1965г е назначен от Окръжното здравно управление за главен лекар на ардинската болница. В града под Белите брези работи до 1973 г. Същата година се изселва в Турция по изселническата спогодба. Съпругата му Рейхане Кабакчъоглу от Кърджали е първата аптекарка-туркиня в окръга.Прочитания: 12819 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари