Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
РАЙОННИЯТ МЮФТИЯ БЕЙХАН МЕХМЕД: ГОТОВИ СМЕ ДА ПОДАДЕМ РЪКА ЗА РЕСТАВРАЦИЯТА НА ВСЯКА ЕДНА ДЖАМИЯ
10 Юли 2018


„Поздравявам екипа на Инициативния комитет за набиране на средства за реставриране на историческо-културната джамия в ардинското село Любино – Перла на областта. Винаги сме подкрепяли и сме готови да подадем ръка на подобни инициативи. Всяка една джамия е клон на Свещената Кябе (Домът на Аллах), място където душевността е много висока“. Това заяви районният мюфтия на Кърджали Бейхан Мехмед на среща с представители на Инициативния комитет за възстановяване на 200-годишната джамия в Любино. Той подчерта, че в джамията мюсюлманинът се чувства като рибка в морето, а невярващият човек е като птичка в клетка (кафез). „Джамиите по времето на пратеника Мохаммед С.А.С бяха центрове, в които младежите се обучаваха, възрастните хора споделяха проблеми от ежедневието си, жените се събираха на чаша кафе, а за бедните се осигуряваше храна. Молитвените домове бяха училище и спортна площадка“, заяви Бейхан Мехмед.
Председателят на Инициативния комитет Салих Бахтияр изрази задоволството си от срещата. „Джамията е емблемата на едно село и в нея всеки човек може да намери уединение, да отправи молитва и да потърси връзка с Аллах. Тя е културен паметник с историческа значимост. Искаме да съхраним духовните си ценности“, заяви Салих Бахтияр. Той отбеляза, че в откритата дарителска сметка за набиране на средства, необходими за реставрацията на молитвения дом вече са постъпили около 10 000 лева. Той уточни, че събраната сума не е голяма, но е достатъчна, за да се извършват частични ремонтни дейности. Като най-неотложно на този етап той посочи реставрацията на цялата покривна конструкция, както и дейности по самата сграда, без да се нарушава автентичния й вид. Целта е обектът да бъде съхранен, ремонтиран и използван.
На срещата присъстваха още председателят на джамийското настоятелство в Любино Гюнер Мюмюн и инж.Кемал Мюеззиноглу от Бурса, с корени от Любино.
Дарителските средства за реставриране на джамията в Любино се събират в български левове в банкова сметка: IBAN BG88STSA93000024707607, BIC:STSABGSF.

Прочитания: 10923 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари