Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
5 725 ЛЕВА БЯХА СЪБРАНИ ПО ВРЕМЕ НА НАДДАВАНЕ И ДАРЕНИЯ НА ТРАДИЦИОННИЯ СЪБОР-МЕВЛИД В РУСАЛАСКО
29 Юли 2018

  [Още снимки]

За поредна година над 1000 души от ардинското село Русалско, Асеновград, Айтос и изселници от Турция и Западна Европа участваха в традиционния събор-мевлид за здраве и берекет. Поради лошите атмосферни условия, тази година събитието се проведе в центъра на селото, а не в местността „Яйля”, която се извисява на 1100 метра височина.
Местни духовници, водени от бившия главен мюфтия на мюсюлманите у нас Фикри Сали и имамина на Горно Прахово Мехмед Мехмед, четоха знамения от Свещения Коран и се помолиха за здраве и благоденствие.
Събитието уважи областният лидер на ДПС Изет Шабан, който е родом от Русалско.
Всички присъстващи бяха нагостени с 12 казана курбан, приготвен от Мюмюн Рафет (Яхо) от Асеновград. За мевлида са използвани над 450 кг месо и 100 кг ориз.
5 725 лева бяха събрани по време на наддаване и дарения, които ще се използват за организиране на събора през следващата година. По време на наддаванията за килограм краве масло сумата достигна до 100 лв. Купи го Ферди Кадир, зам.-председател на Общинския съвет и лидер на общинската организация на ДПС в Асеновград. А бизнесменът Юсеин Бекир, също от Асеновград дари 1000 лева. Той е с корени от местната махала Теризлер.
Георги Аргиров, Васил Анастасовски и Илия Райков, и тримата от Кърджали, за първи път присъстват на селищния празник. „От социалната мрежа разбрахме за събора. Хубава традиция. Събират се близки, роднини, приятели от различни краища на страната и чужбина. Впечатлени сме от сплотеността на местните хора“, заявиха те.
Организатори на мевлид-събора бяха местното кметство, джамийското настоятелство и с финансовата подкрепа на жителите на Русалско
Кметът на Русалско Исмет Мустафа се надява тази вековна традиция да продължи и за бъдеще. Той изказва сърдечните си благодарности на организаторите и спонсорите за финансовата подкрепа.

Прочитания: 11285 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари