Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
АРДИНЕЦ, ПОКОРЯВАЩ АМЕРИКА С КОМИКСИ, ОТКРИ САМОСТОЯТЕЛНА ИЗЛОЖБА В РОДНИЯ СИ ГРАД
15 Август 2018

  [Още снимки]

Творец от Дамара за таланти в Ардино, който покорява родината на комиксите –Америка с творбите си, откри първата си самостоятелна изложба. В препълнената зала на музея в Ардино той представи творбите си пред въодушевени ценители. Присъстваха ардинци на различни възрасти, но доминираха младите любители на комиксите.Творецът Айхан Хайрула вече отдавна е известен на културните среди в Кърджалийско.Роден е през 1981 г.в Ардино.Завършил е СУ”Васил Левски”.Магистър от УНСС.
Учителят му по рисуване Исмет Дурмушев разказва, че му е преподавал само четири години, но е бил впечатлен от таланта му. Малкият Айхан имал силно желание да рисува. В час правел по няколко рисунки. Помагал и на съучениците си. Рисунките му се отличаваха с повече цветове, светлина нюанси, сподели Исмет Дурмушев. Той изрази убеденост,че скоро творецът от Ардино ще бъде световноизвестен.
Не са малко младите творци в Ардино, но Айхан е неповторим.Той съчетава думи и рисунки в комикси,изявявайки се в тар.Девето изкуство.Той е част от Дамара на талантите на Ардино.Това подчерта в презентацията си Селяхидин Карабашев.Той посочи,че първата самостоятелна изложба на твореца в родния му град е голямо събитие и е подготвено от Обществения съвет за опазване на културното наследство с председател зам.-кметът Неджми Ходжов. Селяхидин Карабашев въведе с 99 слайда присъстващите в музея в тайнството на комиксите. Той посочи, че названието комикс идва от английското комик-смешно, забавно развлекателно. Комиксите се появяват в края на 19 век. Класик е Уолтър Дисни. В България основите се поставят със списание „Дъга”,излизало до 1992 г. То провокира любовта към комиксите у Айхан Хайрула.
За откриването на изложбата специално в Ардино гостува секретарят на секция „Комикси” към Съюза на Българските художници Румен Чаушев. Той поздрави за успеха Айхан от името на председателя на съюза Любен Генов и му връчи поздравителен адрес. Чаушев представи историята на развитието на комиксите в нашата страна. Посочи, че Айхан се е представил блестящо на първата национална изложба на комиксите в страната. За това е и приет за член на секция „Комикси” на СБХ. Негови творби са включени в голямо международно биенале, където са представени работи от цял свят.
Селяхидин Карабашев посочи, че Айхан трупа известност и в съседна Турция. Той си партнира от години с Левент Джантек. Съвсем скоро в южната ни съседка ще излезе негова самостоятелна книга.
Кметът на община Ардино Ресми Мурад, който е съорганизатор на проявата, посочи,че Айхан е известен и в родината на комиксите САЩ. Наскоро той имал разговор с наши творци, работещи в Америка. Запознал ги с Айхан и им споделил за кои фирми от Щатите работи. Те изразили възхищение от постиженията и признанието, което е получил. Съпреживяваме днес със Айхан много радостни моменти, отбеляза градоначалникът. Ресми Мурад бе категоричен, че е голяма чест за ардинци да имат съгражданин с такива успехи в деветото изкуство, който прославя града зад граница. Той му връчи поздравителен адрес и паметен плакет.
От името на Регионалния исторически музей с галерия „Станка Димитрова” Айхан бе приветстван от Айдън Серкан.
Айхан Хайрула бе лаконичен в обръщението си към почитателите си.Той се обърна към подрастващите:Четете.Магията на комикса дава възможност на читателя да задейства въображението си.
В презентацията си Селяхидин Карабашев се спря на развитието на изобразителното изкуство в общината . Започна с Националния пленер през 1980 г.на който е присъствал големия художник акад.Светлин Русев. Карабашев представи творци като Саджит Исмаилов-Художника, Женя Палазова, Сезай Салим, Сейфи Халилов, Ангел и Христо Банкови, както и майсторките на гоблени Къймет Хаджиева и Валя Серафимова. Много от тях присъстваха в залата и приветстваха Айхан.

Георги Кулов

Прочитания: 9900 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари