Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
МУЗИКАНТИ ОТ АРДИНО, КЪРДЖАЛИ И БУРСА СЪЗДАДОХА КУЛТУРЕН МОСТ, КОЙТО НЕ ПРИЗНАВА ГРАНИЦИ
06 Март 2019

  [Още снимки]

С популярни турски народни песни, фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино и ансамбълът за турски песни „Букет“от Кърджали обраха овациите на изселниците по време на юбилейния концерт в Бурса, посветен на 15-годишнината от основаването на хор „Севги“ (Обич). Грандиозната проява се проведе в препълнената зала на културния център „Угур Мумчу“ в Нилюфер. Нашите гостуваха в южната ни съседка по покана на ръководителя и диригент на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, с корени от ардинското село Светулка.Съорганизатори на културната проява бяха побратимената с Ардино община Нилюфер и Сдружението за култура и сътрудничество "Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса.
Събитието уважиха депутата от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Веселин Божинов, председателят на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, лидерът на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк.
Музикантите от България и Турция грабнаха сърцата на публиката със своите професионални изпълнения и доказаха, че музиката не признава граници и е мост на единението между хората. Присъстващите, повечето от които бяха изселници, непрестанно аплодираха музикантите. На финала на музикалния празник, ръководителите на групите Кърджали и Ардино Сабиха Местан и Юксел Исмаил получиха почетни плакети от името на председателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, които им бяха връчени от зам.-председателите на Олджай Джошкун и Алпер Коч. Двамата ръководители изказаха сърдечните си благодарности на домакините за топлото посрещане.
Почетен плакет получи и диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, който му бе връчен от Юксел Юртсевен, зам.-председател на Сдружението на Ардинци в Бурса..
По повод 15-годишнина от създаването на хор „Севги“ бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям. Поздравителни адреси изпратиха още много държавни и културни институции.
Депутатът от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан поздрави музикалните групи от Турция и България. Той заяви, че е горд, че вижда една „цветна“ публика (от малки деца до възрастни хора), които са дошли, за да се насладят на магията на турските народни песни. „Това е доказателство, че изселниците, независимо, къде живеят, умеят да съхраняват своите традиции и дух. Това е пример за приятелство и братство“, заяви д-р Юксел Юзкан.
Диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу заяви, че музиката е нещо, което създава един културен мост между страните. „Културната музика няма граници и вяра“, отбеляза той.
Ардинският оркестър е един от малкото у нас, които се занимават главно с турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен ръководител на градското читалище „Родопска искра". Под негово ръководство местният оркестър се утвърди като добър музикален състав и придоби голяма популярност в района и страната със своите успешни творчески изяви.
Ансамбъл „Букет“ има множество успешни участия както в страната, така и в чужбина - в страни като Турция, Гърция, Румъния, Македония.




Прочитания: 2958 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Избори 2019
 
Предварителни избирателни списъци
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари