Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ДА ИЗГРАДИШ ЧЕШМА, ТОВА Е НАЙ-ГОЛЯМОТО ДОБРО НА СВЕТА
04 Април 2019

  [Още снимки]

Едва ли има друг район в кърджалийска област като Млечинския край, в който да има толкова безбройни каменни и мраморни крайпътни чешми. Хората ги изграждат „за хаир” (за добро дело) или в памет на близък човек, а традицията, достойна за Рекордите на Гинес, е уникална не само за общината, областта и страната, но и за света. Мюсюлманите в региона вярват, че построяването на чешма освен чест, носи и опрощаване на греховете. Според млечинци, да изградиш чешма, това е най-голямото добро на света.
Край пътя за близката махала Ослец в местността „Ямач” се намира Йълдъз (Звезда) чешма. Построена е от Метин Мехмед в памет на сестра му Йълдъз, загинала в катастрофа край Момчилград през 1988 г. Има надпис на турски: „Звездите никога не умират, само понякога не се виждат”. До нея се изгради още една чешма. Тя е построена от братята Емруллах, Неджатин, Фахреттин, Реджеб и Себахаттин Сали от Млечино в памет на покойната им майка Кериме Сали Фетта, починала през 1967 година.
Друга чешма е Айлин чешма. Построена е в памет на момиче, починало при нещастен случай през 1981 г. На нея има надпис на български: „Потрябва ли ви глътка светлина, с добро помнете вий”. Интересна е и Наим чешма. Построена е от братята Йълмаз и Гюнайдън през 2001 г. в памет на баща им Наим Рахим, починал от тежка болест.


Текст за снимка: Кметът на община Ардино Ресми Мурад и председателят на Общинския съвет Сезгин Байрям утоляват жаждата си в Йълдъз чешма.


Прочитания: 1625 пъти

 
Избори 2019
 
 
Риболов
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари