Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
ДВОРЕЦ НА ДЕЦАТА В АРДИНО
14 Август 2009

  [Още снимки]

Отскоро децата на Ардино разполагат с малък дворец.
По решение № 65-Протокол № 6/01.09.2008 г. на Общинския съвет, част от сградата на Общинския детски комплекс е с променено предназначение с цел да бъде предоставена на Центъра за обществена подкрепа. Както е известно Ардино спечели проект за създаването на такъв център по Националната програма ФАР на Министерството на труда и социалната политика и Центърът вече функционира от началото на настоящата година.
Важна съставка от финансирането на проекта беше извършването на ремонт на помещенията, предоставени на Центъра. Сградата, построена през 1987 година, се нуждаеше от сериозно освежаване на интериора, цялата фасада и екстериора. Част от помещенията преминаха от ръце в ръце в опити да бъдат оползотворени.
В резултат на извършения ремонт цялата сграда разкри своето архитектурно великолепие и внесе свежест и живот, хармониращ с наскоро обновената фасада на съседното СОУ „Васил Левски” и оформи красиво и грабващо окото лице на квартал `Бостанджиите`.
Строителите от Фирма `Хидрострой-Арда` Пламен Каранфилов и Красимир Башев работиха под ръководството на техническия ръководител Нурай Бекчи. С качеството и прецизността на работата си те заслужиха благодарността на ползвателите на обекта, а с отговорното си гражданско поведение и култура спечелиха уважението на хората от квартала и посетителите на комплекса.

Екипът на Центъра подготви подобаващо откриване. Някой ще каже какво `откриване` на съществувал 22 години обект?! Но тези помещения от баничарници, игрални зали и складове стигнаха до такова обезличаване, че днешната им визия наистина е кореннно различна, заслужаваща не само скромен ритуал, но и нещо повече.
В иначе пустите летни Ардински улици пред обновената сграда се е насъбрало множество от най-малките, през представителите на социални и образователни, обществени и специализирани институции, до ръководството на Общината – бенефициент на проекта.
Празнично украсената фасада, усмихнатите датски личица, вдъхновеният от придобивката екип на проекта – цялата тази красота прелива в поетичните слова на Александър Петров, произенесени от майка и дете, досущ по смисъла и в духа на целите и бенефициентите на проекта:

Ако всички на тази земя
погледнем за миг към звездите,
ще открием, че пада една
като детска сълза от очите...

Ти звездата не можеш да върнеш,
но можеш дете да прегърнеш!
Много ли струва това –
да протегнем на някой ръка?

След художествения пролог идва краткото, съдържателно и вълнуващо слово на Директора на Центъра за обществена подкрепа – Ардино Светла Семерджиева:
`Приоритет в работата на специализирания екип е първичната превенция на изоставянето на деца, на асоциалното поведение, насилието, противообществените прояви, отпадането от училище...
Това, което се случва в семейството, в училище, на улицата - ще се окаже определящо за бъдещето на всяко дете. Да ги подкрепим сега, за да имат избор утре. Удовлетворение за нас е сформираният клуб „Усмивка“, където децата имат възможност да развият различни социални и жизнени умения, да експериментират и изследват, да творят и се веселят, да споделят своите радости и тревоги, очаквания и колебания в една приятелска, доброжелателна и в същото време модерна и комфортна материална среда!`
Сред гостите на ритуала е Кметът на Община Ардино Ресми Мурад. Участва в засаждането на символично дръвче, което ще расте заедно с децата и ще напомня за началото на една прекрасна придобивка и инициатива в подкрепа на децата на Ардино. Преди да пререже трикольорната лента, г-н Ресми Мурад се обръща към децата, екипа на проекта и гражданството с думите:
`Щастлив съм, че присъствам на толкова мило тържество по този прекрасен и значим повод. Мили деца, ползвайте със здраве и радост този дворец! Той е нашият малък дар за вас и вашите семейства. Играйте, пейте, танцувайте! Нека всички деца растат щастливи, в разбирателство и вазимна обич. Занимавайки се при тези прекрасни условия те ще бъдат далеч от нежелателни, асоциални прояви.
Използвам случая да благодаря още веднъж на Фондация `ЕКИП` за сериозното ангажиране и съдействие по професионалната подготовка и квалификация на специализирания персонал от ръководители, педагози и социални работници на Центъра за обществена подкрепа!
На екипа на проекта пожелавам успешното му финализиране и висока оценка от страна на донорите. След края на проекта нека тази инициатива се превърне в постоянна делегирана дейност към Община Ардино!`

Гостите и участниците в ритуала са поканени да разгледат Двореца, който, нека им го пожелаем – ще служи на подрастващите от Ардино години наред и ще даде своя принос към изграждането на поколения без нежелателни прояви, за формирането на щастливи млади хора, полезни на себе си, на семействата си и на обществото!


Селяхидин Карабашев - Обществен възпитател

Прочитания: 1547 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари