Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   
ONLINE камера
   


Новини
 
ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ОТБЕЛЯЗА ДЕНЯ НА СВОЯ ПАТРОН
01 Октомври 2009

  [Още снимки]

На 29 Септември се навършиха 111 години от рождението на Христо Смирненски – патрон на Професионалната гимназия в Ардино.
По традиция от създаването на училището през 1962 година, този ден е неучебен. Денят на патрона се отбелязва с разнообразни инциативи.
Тази година в навечерието на празника се проведе традиционната лекоатлетическа щафета. На І място се класира отборът на учениците от ХІІа клас. Второто място зае отборът на Х клас, а ІІІ-то призово място спечели отборът на първите Осмокласници в гимназията от профилираната паралелка със засилено изучаване на английски език.
Денят на патрона започна с тържество в Актовата зала на гимназията.
Слово за жизнения път и творческото дело на Христо Смирненски произнесе преподавателката по Български език и литература Юлия Петрова.
„С единствената си стихосбирка „Да бъде ден !” , без поза и словесни манифестации, Смирненски за кратко време се издига до върховете на новата българска поезия и до висотата на мисълта за единство и справедливост за всички хора: `Ний всички сме деца на майката – земя !` - подчерта ораторката в краткото си слово за поета, напуснал този свят само на 25 години.
Рецитал по творби на поета представиха Мердие, Исмигюл и Боряна от ХІІа клас.
В своето емоционално заключително слово директорът на гимназията Мехмед Гюлестанов разказа на присъстващите ученици и учители за първото докосване на неговото поколение до вдъхновяващата поезия на Христо Смирненски. Директорът илюстрира словото си с обширни цитати по памет от `Братчетата на Гаврош` и `Децата на града`.
Цялото училище проведе поход до местността `Орлови скали`. В подножието на древното тракийско култово светилище помощник-директорът на гимназията проведе с участниците в похода кратка историческа беседа относно легендите за това красиво природно явление, носещо незаличените от вековете белези на различни култури по тези земи.
Бяха засегнати и езиковите превъплъщения в названието на обекта и странното нечие решение `Кузгун кая` да се преведе като `Орлови скали` като се знае, че `кузгун` - от тур. `kuzgun, kara karga` ( Lat. Corvus corax) - означава `черна врана`, `гарван`.
Но `Орлови скали` звучи красиво и гордо, защото скалата наистина се извисява с цялото си достолепие сред зелените склонове от `Олджак дере` нагоре, към `Калето`.
По пътя на отиване, а и на връщане, учители и ученици беседваха по екологични проблеми, състоянието на пешеходните пътеки до и от местността в обратна посока. Не липсваха поводи и неприятни индикации за това.
Край пътя не са малко празните пластмасови бутилки, отпадъци. Явно не всички туристи са истински любители на природата.
Пешеходната пътека по обратния маршрут от скалата – надолу към `Олджак дере, е изключително стръмна и опасна – всъщност `пътека` няма и тя трябва в най-скоро време да се направи. А и отгоре, отклонението за скалата се нуждае от по-добре оформена пътека.
Професионална гимназия „Христо Смирненски” предлага на Туристическо дружество `Белите брези` - Ардино да инициира общоградска туристическа акция за оформяне на тези пътеки, като се ангажира да вземе активно участие в нея.
Прекрасният есенен ден ще остане в съзнанието и паметта на ученици и учители от Професионалната гимназия като ден на признанието и почитта към творческото дело на останалия вечно млад Христо Смирненски!
Да бъде ден !

Селяхидин Карабашев
Пом. директор на
ПГ „Христо Смирненски”
А р д и н о

Прочитания: 1961 пъти

 
Избори 2019
 
Избори за общински съветници и кметове
на 27 октомври 2019 г.
 
Избори 2019
 
Предварителни избирателни списъци
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
За какво най-много харчите пари?

За храна
За дрехи
За нуждите на децата в семейството
За ток, вода и телефон
За лекарства
За козметика
За екскурзии
Други


Начална дата на анкетата:
2019-01-02


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари