Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
АРДИНСКИТЕ ЧИТАЛИЩА - МАЛКИ ЦЕНТРОВЕ ЗА КУЛТУРА
23 Февруари 2010


В община Ардино успешно се решават инфраструктурни и социални проблеми. Това показва анализът за отминалите две години от мандат 2007-2011. Общинският кмет Ресми Мурад посочва, че екипно полагат многопосочни усилия и търсят максималното, за да постигнат необходимото там, където има живот и потребност.
„Заварих, казва г-н Мурад, читалищния сграден фонд в града и селата в крайно окаяно състояние. Затова спешно проучихме, подготвихме, защитихме и реализирахме в сравнително кратки срокове основния ремонт на всички читалищни сгради на територията на общината. Смятам, че вече няма място за оправдания и бездействие. В напълно обновените читалища следва да съсредоточим обществения и културен живот на жителите на населените места.”
Активирането на общинския културен живот е част от последователната политика на общинското ръководство за повишаване на качеството на живот на жителите в града и селата. Ардинският градоначалник напоследък е обзет и от идеята, която предвижда идейно зареждане на цялостната читалищна и извънучилищна дейност. Според него, това следва да бъде систематизирана и добре организирана дейност, откликваща на всички вкусове на всички нива, независимо от тяхната религиозна и етническа принадлежност.
„Международният литературен форум `Братство`, споделя още кметът Ресми Мурад, който свикваме на две години веднъж в Ардино, искаме да се превърне в работещ културен форум през цялото календарно време. Желанието ни е читалищата по места да се превърнат в реални мини центрове на културни събития, достъпни за всички жители. В тази връзка в най-близко време предстои да подпишем официален договор между Община Ардино и Съюза на българските писатели, който регламентира взаимоотношенията и сътрудничеството между двете институции по детайли. Държа да отбележа, че договорът повелява да се изработи една стегната концепция за издигането на форума като явление в европейски аспект, както и кандидатстване по трансгранични проекти на ЕС - ЮНЕСКО и Брюксел в партньорство с дружески гръцки и турски градове. Нещо повече, в документа за съвместна дейност намират място конкретни предложения за участие на изтъкнати писатели и поети в Ардинския форум „Братство” и утвърждаването на читалищния живот и любителското изкуство в община Ардино. Също така, маркирахме съвместно да осъществим поредица от инициативи, като: „Тройно огледало” - публично представяне на трима автори от Балканския полуостров - на родния език и на български; открит урок `Час по литература` в салоните на читалищата; открити уроци в училищата по определени теми, свързани с учебната програма; „Автограф” - премиери, книги с автограф; регионален литературен конкурс за средношколци на тема „Нашето историческо време” под патронажа на кметовете на градовете, които ще поканим за участване и със спонсорството на местни бизнесмени от тези градове в България, Турция, Гърция и други.”
На 17 февруари в Ардино се състоя работна среща на ръководството на общината с читалищните дейци, на която бяха обсъдени инициираните нови идеи от общинския кмет, очертаващи възможности за обогатяване и развитие, както и други актуални въпроси на културния живот.

Прочитания: 964 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари