Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Строят мини ВЕЦ-ове в района
13 Октомври 2006

Пернишката фирма “ВЕС 2006” е заявила инвестиционно намерение да построи 15 мини ВЕЦ-а по поречието на река Арда. Според кмета на Ардино Айдън Серкан 12 от тях ще са на територията на родопската община, а трите – в района на Мадан. Сред местата, където имат намерение да добиват ток от водата, са районите на Бял извор, Башево и съседните им села. Представители на фирмата и общината са обсъждали искането на перничани.
Не се знае каква ще е съдбата на каскадата “Горда Арда”. Надяваме се тя да бъде завършена и да работи, но дотогава ще търсим и други възможности за развитие на региона, категорични са служителите в община Ардино.ВЕЦ-ът и вятърните електроцентрали са почти единствената ниша в енергетиката, където има все още място за родния бизнес. Изграждането на малки водни централи и ветрогенератори са най-често постъпвалите инвестиционни предложения в РИОСВ. Оттам разясняват на желаещите и на общините прилагането на нормативните изисквания при провеждане на процедурите.
Милион и половина лева е инвестицията в малка ВЕЦ. Анализите на експертите показват, че тя се изплаща напълно за срок от 5 до 7 години. В страната ни могат да бъдат построени около 700 малки такива централи, стана ясно на семинар в рамките на Българския енергиен форум. Себестойността на електричеството от мини ВЕЦ е под 2 ст. за киловат час, а в момента електроразпределителните дружества купуват енергията четири пъти по-скъпо. Това означава годишен доход в размер на 200 хил лв, е уточнено на практическия семинар.
Пример за използването на водната енергия е Благоевградска област. Там работят общо 23 малки ВЕЦ-а. Те произвеждат около 7.26 % от електроенергията, която изразходва регионът за една година. Инсталираната мощност на тези централи е приблизително 23 киловата. През 2006 г. в областта ще влязат в експлоатация още 14 малки ВЕЦ и първата в региона вятърна електроцентрала.
Според Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури никнещите като гъби частни минивецове са пресушили балканските реки в Пиринско. Хидросъоръженията така са заустили водите на планинските реки, че има цели участъци, в които няма и капка вода. Констатациите са както на експерти, така и от сигнали, подадени от много хора, живеещи в тези райони. Практика на частните производители на ток е и да отбиват водата в началото на пролетта, когато реките са най-пълноводни и гарантират денонощно производство на ток.
Преди месец проект за мини-ВЕЦ - Сажденик над Кюстендил получи одобрението и на екоорганизациите от района. Идеята за водна централа е на 70-годишния Богомил Василев от Перник, който от години се занимава с билкарство и производство на чайове и етерични масла. Мини-ВЕЦ-ът ще се строи на река Елешница в участък с дължина от 1750 метра. Той ще осигури и 100 работни места. Еколози са дали положителна оценка за този проект пред МОСВ. Това се случва за първи път след бума за строеж на централи в региона тази година, коментират запознати с проблема. Дружеството на Василев е регистрирано в Перник.
Идеята да построи ВЕЦ идва заради тежката зима в района, поради което Сажденик често остава без ток, което пречи на нормалното снабдяване с електричество на предприятието му. Централата ще се намира в непосредствена близост до производствените халета, в които се осигурява основният процес при приготвяне на крайния продукт - билкови чайове и етерични масла.

Текст:Валентина Асенова

Прочитания: 1315 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари