Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
КРЪШНИ ХОРА НА ПЛОЩАДА В БАШЕВО
09 Август 2010

  [Още снимки]

Кръшни хора се извиха на мегдана в ардинското село Башево, а в центъра на забавата се развихри не кой да е, а кметът на Община Ардино Ресми Мурад. В неделя той и заместникът му Изет Шабан посетиха китното родопско село за неговия празник. За ръце се хванаха млади и стари, познати и непознати. Но всичките те с една обща характеристика - пуснали дълбоки корени в тази земя, щом сега са тук. И тази година над 2000 души от околните села и изселници се стекоха на традиционния събор в Башево, който с всяка следваща година придобива все по-голяма популярност в региона. Това е така, защото местните жители влагат много душа, желание и са единни. Нетърпеливите прииждаха на площада още в 10 часа сутринта. Наоколо беше пълно със сергии. Най-много бяха димящите скари с кебапчета и кюфтета, въртяха се и агнешки чевермета.
Организиран бeше турнир по шахмат. Тази проява винаги се радва на голям интерес и събира много шахматисти. В надпреварата имаше и състезатели от Португалия и Турция. След оспорвани битки победител стана Мюмюн Мустафа, а на второ и трето мясо се наредиха Мюмюн Бейсим и Джемал Кемал. И тримата призьори бяха от Млечино.
Проведе се и празнична томбола с много подаръци. Честта за изтегляне на най-голямата награда (агне) се падна на градоначалника Ресми Мурад. И след дълго разбъркване на билетите от него, наградата се падна на Мюждаш Юсеин от Горно Прахово.
Ресми Мурад честити празника на башевци. В приветствието си той заяви, че от години местните жители са били пример за единство по-време на празненства.
В събота башевци се събраха и на земляческа среща в хижа „Млечино”. Срещата беше по идея на Сдружението за култура и приятелство „Халлалълар” в Истанбул, Бурса и Измир и местните жители на селото. Инициативен комитет начело с Ферхат Яджъ и Нуреттин Родоплу се погрижиха да издирят всички жители на селото, които живеят сега из страната и в чужбина. Много от тях не бяха се виждали с години. Имаше много сълзи на радост, много стоплени сърца. И тази топлота навярно ще се запази дълго време там. На срещата дойдоха хора от Турция, Белгия, Англия, Холандия,Швеция, Израел, Португалия.
Вели Гьочер работи и живее в Англия. От сайта на селото научих, че ще се проведе земляческа среща на башевци. Специално дойдох за нея. Като виждам толкова много хора събрани тук, ставам щастлив, сподели той.

Гюнер ШЮКРЮ

Прочитания: 1130 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари