Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
„Белите брези” идеално място за отдих и прохлада
17 Август 2010


В горещите дни през август туристическият комплекс „Белите брези” край Ардино е идеално място за хора, които търсят отдих и прохлада. Брезовият резерват е на 950 метра надморска височина и едно от най-живописните места в Източните Родопи. Тук планината ви обсипва с естествените си блага. Усещате присъствието на родна природа - небе, земя и въздух. Синьо-зелената прегръдка на простора ви вдъхва свобода и сигурност. Грабват ви неповторимите чудеса - свежото утро, божествения залез, слухът улавя нежния шепот на треви и листа, песните на щурците и птичия хор.
Туристическият комплекс „Белите брези” се намира на 30 км от Кърджали и на 5 км от Ардино. Разположен е в единствената и уникална по рода си естествена брезова гора на Балканския полуостров. Резерватът е с обща площ 3680 декара. Лечебните свойства на чистия и свеж въздух в местността са всеизвестни и безспорни не само в пределите на България, но и по света. Туристическият комплекс”Белите брези” оказва благоприятно влияние за лекуване на белодробни и алергични заболявания. Обявен е от Министерството на здравеопазването за "Курорт с национално значение". Комплексът предлага разнообразие от екопътеки до забележителни природни, исторически и архитектурни обекти. В близката околност могат да бъдат разгледани Дяволският мост край Ардино, тракийското светилище Орлови скали, средновековната крепост Кривус до село Башево, връх „Алада” и природният феномен „Хладилника”.
Дяволският мост (шейтан кюпрю) е близо до село Дядовци, на 5 км от Ардино. Построен е през 16-ти век и е прочут паметник на родопското архитектурно изкуство.
Иззидан е от местен камък. Мостът е свързвал района на днешния Пловдив в Беломорието. Дължината му е 56 метра, а широчината – 3,5 метра. Централният свод достига 12 метра височина. През 1984 година е обявен за паметник на културата.
Тракийското светилище Орлови скали е на 3 км южно от Ардино. На високи отвесни скали са издълбани ниши. Предполага се, че в тях са поставяни оброчни плочки или глинени съдове, свързани с култа към умрелите. Такива ниши има и в скалите до селата Безводно, Сухово, Дъждовница. Древнотракийското светилище ще ви накара да затаите дъх и да се преклоните пред вечността на изграденото от древните траки.
Средновековната крепост Кривус се издига върху изключително стръмен рид, заобиколен от трите страни от река Арда. Южната половина на крепостта е заета от цитадела-замък. Снабдявала се е с вода от реката от подземен тунел. Феноменът „Хладилника” е друг интересен туристически обект. Представлява карстова пещерна форма в землището на село Любеново.
Наименованието й произхожда от изключително ниските температури и в най-горещите летни месеци.

Гюнер ШЮКРИ

Прочитания: 1259 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари