Главно меню
   
Контакти
 
6750, гр. Ардино,
бул. "Бели брези" №31
тел: (03651)42-38
кмет: (03651)40-40
факс: (03651)45-68
e-mail: ardino@abv.bg
PR: Гюнер Шюкри
тел: 0886545477
 
Общинско издание
   


Новини
 
Работят за туризма в Ардино
27 Октомври 2006

Ардино трета година работи по проекта за Устойчиво развитие на селските райони и вече е на финалната права, каза за “Нов живот” председателят на Общинския съвет Изет Шабан. Проектът започна с финансовата подкрепа на Министерството на земеделието и горите и включва 11 от най-бедните общини в страната. Сред тях са Ардино, Белица, Вършец, Гърмен, Маджарово, Кирково, Ивайловград, Трън, Якоруда.
Основната идея е да се създаде местнен социален капитал, който да работи за развитието на общините. Трите приоритетни области са устойчиво земеделие, горско стопанство и алтернативен туризъм.
Създадохме местна инициативна група,

КОЯТО ДА ГИ РЕАЛИЗИРА

Разработихме проекти, които бяха финансирани от Фонда за демонстрационни иницитиви, каза Шабан. Още през 2003 г. е направен пълен преглед на туристическия потенциал, след което беше създаден Туристически информационен център в Ардино. Изгради се почивен кът край Дяволския мост, леглата в туристическата хижа на “Белите брези” станаха с 12 повече, ремонтирани са и санитарните възли там. Беше съзаден туристически продукт “Родопска броеница” с общините Ивайловград и Маджарово. С него участвахме в три поредни изложения на Международна туристическа борса във Франция, което

ДОКАРА МНОГО ТУРИСТИ

в Ардино, сподели председателят на местния парламент. Обучени са и 15 екскурзоводи, които владеят френски, английски, руски и турски език. Развеждат туристи до Дяволскимост, Орлови скали и крепостта край Башево.
Сега правят арт-зала и етнографска музейна експозиция във вече ремонтираната сграда, която е била бивш конак в Ардино. Там ще има място и за предлагане на местни родопски специалитети. Вече е монтиран стан, където посетителите ще могат сами да опитат да тъкат. Музеят скоро ще бъде открит. В него ще се съхраняват предмети от бита на родопчани и богат снимков материал. Надяваме се да организираме за посетителите и филмови прожекции,увери Шабан. Във фоайето

Е ПРЕДВИДЕНА ГАЛЕРИЯ

която ще представя разнообразието от растителни и животински видове в района и художествени творби. Направен е и списък на всички занаятчии от селата , които ще показват пред посетителите на място майсторлъка си в тъкачеството, ковачеството, дърворезбоването, шиенето на терлици правенето на сачове.
България прие Национална стратегия за развите на селските райони. Тя ще се реализира от местните инициативни групи. В Ардино имат амбицията да работят за просперитета на общината си.

Текст:Снежана Горанова
я

Прочитания: 1561 пъти

 
Коронавирус COVID-19
 
/ посл.акт: 27 Март 2020 /
 
Разделно събиране
 
 
Пожарна безопасност
 
 
Анкета
 
Адекватни ли са мерките срещу коронавируса у нас?

Да
Трябва да са по-строги
Не
Не знам


Начална дата на анкетата:
2020-03-23


[ Резултати ]

 
Профил на купувача
   
ПРОЕКТ
   
ПРОЕКТ
   
Актуално
  Анкетна карта
(МИГ - Ардино)
 
ПРОЕКТ
   
Данъчни задължения
   
Млади таланти
   
Комисия
 


гр.Кърджали, ул."Клокотница", бл."Център"39, ет.1
тел.: 0361/6 18 09
email: kardzhali.kzd@kzd.bg

 
Плащане на данъци
   
Пази гората от пожари